VNNN 11: Hoe de deadline jouw verhaal een boost geeft - Boekschrijven.nl

Van niks naar novelle: aflevering 10. Volg hoe schrijfcoach David in de aanloop naar Schrijf! 2015 een compleet boek schrijft. Deze week laat hij zien waarom deadlines nuttig zijn en hoe je ze voor je kunt laten werken.

Nog vijf dagen om de eerste, ruwe versie af te krijgen. De deadline verscheen voor me als een ree voor mijn koplampen. Ook al weet je dat hij gaat komen, een deadline is er altijd plotseling.

Deadlines, ik kan ze iedereen aanraden. Ze laten smoesjes en excuses verdampen, vervluchtigen. Deadlines zijn als bulldozers die door je agenda gaan. Ze laten een braakliggend terrein achter waarop je kunt gaan bouwen.

deadlineGeen tijd om te twijfelen

Wat de deadline óók doet: een eind maken aan getwijfel. Ik heb mijn hoofdpersoon Markus inmiddels de stad ingestuurd, in de nacht, in de storm, midden in de roes van zijn drankvlucht.

Het is essentieel dat hij en Pon samen komen. Tussen hen zit de meeste spanning en die spanning, daar moet ik zo snel mogelijk naartoe.

Zonder uiterste inleverdatum zou ik de twijfel alle ruimte geven. Ik zou in mijn gedachten al mijn ideeën afkeuren en op zoek gaan naar betere.

Nu hak ik een knoop door. Pon belt. Ze laat een mondelinge bom door de telefoon bij Markus neerploffen. Ze zegt: ‘ik kom eraan’. Hoppakee, zo gemakkelijk.

Mijn stelling is: je kunt elk idee vetmesten, ook al is het in eerste instantie maar mager. Hoe? Door eraan te werken. Als het moet, grijp ik de eerste ingeving aan, in het vertrouwen dat ik er schrijvenderwijs voldoende zeggingskracht aan zal weten te geven.

Zelfopgelegde deadlines: kunstmatig en rekbaar

Wat bij mij veel minder goed werkt, zijn zelfopgelegde deadlines. Die zijn kunstmatig. Ze zijn rekbaar.

Dus hoe roep je zo’n echte, sterke deadline in het leven? Beloof iemand dat je binnen een bepaalde tijd je stuk opstuurt om te laten lezen. Dat zou kunnen. Het is een begin. Al is die van mij veel dodelijker: als ik mijn verhaal niet op tijd af heb dan verschijnt er geen boek.

Gebruik jij graag deadlines? Door wie laat jij ze opleggen? Laat een reactie achter.

Lees de eerdere blogposts over ‘Van niks naar novelle’:

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)