Van niks naar novelle: aflevering 10. Volg hoe schrijfcoach David in de aanloop naar Schrijf! 2015 een compleet boek schrijft. Deze week laat hij zien waarom deadlines nuttig zijn en hoe je ze voor je kunt laten werken.
Nog vijf dagen om de eerste, ruwe versie af te krijgen. De deadline verscheen voor me als een ree voor mijn koplampen. Ook al weet je dat hij gaat komen, een deadline is er altijd plotseling.
Deadlines, ik kan ze iedereen aanraden. Ze laten smoesjes en excuses verdampen, vervluchtigen. Deadlines zijn als bulldozers die door je agenda gaan. Ze laten een braakliggend terrein achter waarop je kunt gaan bouwen.
Geen tijd om te twijfelen
Wat de deadline óók doet: een eind maken aan getwijfel. Ik heb mijn hoofdpersoon Markus inmiddels de stad ingestuurd, in de nacht, in de storm, midden in de roes van zijn drankvlucht.
Het is essentieel dat hij en Pon samen komen. Tussen hen zit de meeste spanning en die spanning, daar moet ik zo snel mogelijk naartoe.
Zonder uiterste inleverdatum zou ik de twijfel alle ruimte geven. Ik zou in mijn gedachten al mijn ideeën afkeuren en op zoek gaan naar betere.
Nu hak ik een knoop door. Pon belt. Ze laat een mondelinge bom door de telefoon bij Markus neerploffen. Ze zegt: ‘ik kom eraan’. Hoppakee, zo gemakkelijk.
Mijn stelling is: je kunt elk idee vetmesten, ook al is het in eerste instantie maar mager. Hoe? Door eraan te werken. Als het moet, grijp ik de eerste ingeving aan, in het vertrouwen dat ik er schrijvenderwijs voldoende zeggingskracht aan zal weten te geven.
Zelfopgelegde deadlines: kunstmatig en rekbaar
Wat bij mij veel minder goed werkt, zijn zelfopgelegde deadlines. Die zijn kunstmatig. Ze zijn rekbaar.
Dus hoe roep je zo’n echte, sterke deadline in het leven? Beloof iemand dat je binnen een bepaalde tijd je stuk opstuurt om te laten lezen. Dat zou kunnen. Het is een begin. Al is die van mij veel dodelijker: als ik mijn verhaal niet op tijd af heb dan verschijnt er geen boek.
Gebruik jij graag deadlines? Door wie laat jij ze opleggen? Laat een reactie achter.
Lees de eerdere blogposts over ‘Van niks naar novelle’:
- 0: Van niks naar novelle
- 1: Hoe kies je de naam van je personage? Zoek dubbelheid
- 2: Je eigen schrijfmethode werkt altijd het beste
- 3: Metafoor nodig? Hoe je inspiratie haalt uit wetenschappelijke teksten
- 4: De eerste scène!
- 5: Herschrijven – zo verandert een eerste scène
- 6: Ontdekkend schrijven – laat je inspireren door mogelijkheden
- 7: Lukt het schrijven niet? Geef je verhaal nóg meer aandacht
- 8: Blinde vlekken opvullen? Interview een specialist
- 9: Zo verwerk je jouw research in je tekst
- 10: Met dit trucje blijf je schrijven
David Mulder
Laatste berichten van David Mulder (toon alles)
- Hoe je hoofdstukken schrijft die zinderen - 12 mei 2021
- Hoe schrijf je over jouw eigen leven? - 1 februari 2021
- Vier tips om meer te schrijven in minder tijd - 22 juli 2020
Hoi David,
Ik leg mezelf geen deadline op omdat ik dan weer 3 weken vol inspiratie zit en wil schrijven en dan weer 3 weken of zelfs langer niets eraan doe.
Ik ben nu met mijn eerste hoofdstuk bezig en daar maak ik ook alweer aantekeningen in omdat dat hoofdstuk mij alweer meer infomatie geeft over hoe de personages zijn. Je kunt blijven denken en denken, maar zodra je met een beetje plot in je hoofd gaat schrijven komen dingen soms vanzelf in je op.
gr.
Het huis grens ligt over het niveau van de gebruikte eenheden en de beperkingen van het spel .