VNNN 8: Blinde vlekken opvullen? Interview een specialist - Boekschrijven.nl

Van niks naar novelle: aflevering 8. Volg hoe schrijfcoach David in de aanloop naar Schrijf! 2015 een compleet boek schrijft. Deze week vertelt hij over zijn interview met een boomverzorger en hoe interviews jou kunnen helpen.

Vandaag ben ik op bezoek gegaan bij Ruben Scheers, boomverzorger van beroep. Ik had dringend behoefte aan informatie over het vak, aangezien mijn hoofdpersoon Markus datzelfde werk heeft. Hoewel je zou denken dat er voldoende te schrijven overblijft zonder het te hebben over het werk van Markus, viel dat tot nu toe toch tegen.

interview specialistJe personage wordt gevormd door zijn werk

En toen ik eenmaal al mijn vragen had gesteld aan Ruben, snapte ik ook waarom. Niet alleen heb ik scènes in mijn hoofd waarin Markus de boom in klimt en waarin ik refereer aan zijn beroep. Het is ook zo dat het personage gevormd wordt door het werk dat hij doet.

Hoe is hij ertoe gekomen? Waarom is dit het werk dat hij heeft gekozen? Hoe voelt hij zich als hij hoog in die boom zit? In het uurtje dat ik met Ruben sprak ben ik veel te weten gekomen over Markus.

Je vindt meer thema’s en diepgang

Het personage heeft aan diepte gewonnen. Bovendien inspireerde het gesprek me om beter na te denken over de thematiek van het verhaal. Door de verhalen van Ruben kwam ik helemaal in de wereld van de bomen terecht. Dat maakte me opmerkzaam op metaforen die in het verhaal een rol kunnen spelen.

Het neerhalen van een grote boom kan symbool staan voor de onttakeling van het huwelijk tussen Markus en Pon. Een val uit een boom voelt wellicht hetzelfde aan als alle zekerheid van een huwelijk wegvalt en je er alleen voor staat.

Je vergroot de geloofwaardigheid door specifieke details

We hebben tijdens ons gesprek veel tijd besteed aan de puur technische aspecten van het boomverzorgen. Welke instrumenten gebruik je bij het naar boven klimmen? Wil je het geloofwaardig opschrijven, dan kun je niet aankomen met wat vage beschrijvingen.

In het gesprek kwamen ook lekker veel specifieke termen ter sprake. Ik verheug me er nu al op om die in de tekst te gebruiken. Bomen die aangetast zijn door de korsthoutskoolzwam. Een pistoolzaagje gebruiken om takken te snoeien. Als je naar beneden valt, heb je een valversnelling van 9,8 meter per seconde. Wel een lekkere titel, trouwens: Valversnelling.

Wat ook fijn is aan zo’n interview: je kunt je ideeën toetsen. Is het geloofwaardig dat een boomverzorger last krijgt van zijn ruggengraat? Zie je vaak dingen vanuit de top van een boom, die andere mensen niet zien? Is het geloofwaardig dat Markus zonder zekerheidslijnen de boom in gaat? En met een beetje geluk vertelt zo’n specialist je nog wat extra wetenswaardigheden die je kunt gebruiken in je verhaal.

Dus altijd aan te raden: interview iemand die je van specifieke informatie kan voorzien. Het is leuk om te doen en het geeft je veel materiaal.

Lees de eerdere blogposts over ‘Van niks naar novelle’:

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)