VNNN 4: De eerste scène! - Boekschrijven.nl

Van niks naar novelle: aflevering 4. Volg hoe schrijfcoach David in de aanloop naar Schrijf! 2015 een compleet boek schrijft. Deze week laat hij de eerste versie van de opening zien!

Zoals je kunt lezen in aflevering 2, ben ik begonnen aan de eerste scène van mijn verhaal. Hieronder vind je de eerste versie daarvan: het resultaat van een uurtje vrijmoedig tikken. Inmiddels heb ik deze scène ook alweer herschreven. Het resultaat daarvan deel ik volgende keer met je. Zo kun je tot op de centimeter nauwkeurig zien hoe mijn tekst tot stand komt.

eerste versie

Het oog van de storm

Markus wrong de schroevendraaier tussen de lade en het bovenblad. Het kraken van het hout dat hij forceerde deed hem denken aan de verstandskies die een dag eerder uit zijn kaak verwijderd was. De chirurg had na enig wrikken zijn assistent de opdracht gegeven de grote tang te gaan halen, ‘die we normaal nooit gebruiken’. Markus had de witte knie van de arts op zijn borstkas moeten dulden en met een naar voren geknakte nek het kracht zetten moeten aanhoren, alsof de man een protesterende drol naar buiten probeerde te werken.

‘Godverdomme,’ zwoer Markus, toen hij merkte dat het hout weliswaar spleet, maar op de verkeerde plek, zodat hij het dressoirkastje wel gemold had, maar de sleuf van het slot alsnog verzonken bleef in de schede. Hij schrok van zichzelf, toen de vloek uit zijn mond kwam. Vanaf het moment dat Elsa kon praten had hij zichzelf aangeleerd om vloekloos door het leven te gaan. Eerst alleen als zijn dochter erbij was, maar later steeds meer als een voor zichzelf bedoeld statement. Niet vloeken betekende: in balans zijn. Betekende: controle. Het vuilbekken was hem met de paplepel ingegoten door zijn beide ouders, die met elkaar wedijverden wie de meeste smeerlapperij in een zin kon proppen. Zijn vader kon een woord, beginnend met ‘godgloeiende-‘, een adem teug lang op het ritme van zijn op en neer wippende sigaarpeuk laten voortduren, als hij met zijn waterpomptang bezig was de leidingen van de cv installatie aan elkaar te bevestigen.

Toen Markus de vloek uit zijn mond voelde opwellen, probeerde hij hem te smoren in zijn mond die vol zat met hechtingen en lillend tandvlees. Hij wilde de uitroep  binnen houden, want eraan toegeven zou betekenen dat hij definitief de controle over zijn leven kwijt was. Een bewijs van iets dat hij al wist. Maar na de eerste lettergreep, ‘godvrr,’ liet hij hardop en volmondig de ontlading komen, zoals soms in hijgpartijen met Pon, als hij zijn orgasme wilde inhouden en hij pas als het al in hem omhoog kolkte besefte dat het daarvoor te laat was en hij zich eraan overgaf, jammerend van zowel genot als spijt.

Het dressoirkastje stond onverzettelijk op zijn staakpootjes. Het gespleten hout als een kruin op zijn voorhoofd. Pon had de laden lichtblauw geschilderd en de rest van het hout oranje. Koperbeslag sierde de randen. Het was de fusion van antiek en eigentijds waarmee ze zo’n vijf jaar geleden begonnen was, en die ze door ontwikkeld had. De stijl die was aangeslagen bij een publiek van vrouwen in cowboy laarzen onder bloemetjesjurken en waarmee ze nu zichzelf van goedbetaald werk voorzag.

Vandaag, nu, op dit moment, liet ze zich toejuichen, bij de opening van haar nieuwe, grote, hip vormgegeven winkel. Hij was er niet bij. Hij stond in de gang een van haar eerste creaties toe te takelen.

Lees de eerdere blogposts over ‘Van niks naar novelle’:

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)