Vier tips: schrijven kost minder tijd dan je denkt

Ik denk soms dat ik geen enkele afspraak mag hebben op de dag dat ik wil schrijven.

En soms lukt het me ook nog om die pagina in mijn agenda blanco te houden.

Het gevolg: dat ik de hele ochtend en middag andere klusjes zoek en pas het laatste uur daadwerkelijk mijn vingers op het toetsenbord zet.

Minstens de helft van het succes van jouw schrijven hangt af van je vermogen om jezelf aan het werk te zetten.

Hoe gretig grijp jij de excuses aan om niet aan de schrijftafel te hoeven?

Ik geef je vier adviezen die je zullen helpen bij het waarmaken van je droom: een boek schrijven.

Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus! Bijna iedereen heeft er wel een keer van gedroomd: een eigen boek schrijven! Maar het daadwerkelijk tot leven laten komen van een boek kost tijd en energie.Onze schrijfcursus helpt je op weg! Ga direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

1: Van lang schrijven word je moe

Heb je besloten om een dag minder naar kantoor te gaan, om je boek te schrijven? Hulde! Armoede is een offer dat je moet brengen voor de kunsten. Maar doe het dan wel slim. Verdeel je schrijfuren over twee ochtenden, in plaats van een hele dag. Misschien dat jij het wel kunt, maar mij lukt het niet om van negen tot vijf geconcentreerd aan een boek te werken.

2: schrijf elke dag, ook al is het nog zo kort

Een roman in wording, dat is iets om helemaal in op te gaan. Van ’s ochtends tot ’s avonds is het verhaal in je hoofd. Je blijft tijdens elke bezigheid gespitst op nieuwe ideeën voor je plot. Zorg dus ook dat je contact houdt met dat verhaal. Dan ben je werkelijk ‘on top of it’.

Zelfs al heb je op een bepaalde dag geen minuut de tijd, dan kun je alsnog voor het slapen gaan een kwartiertje met je verhaal bezig zijn. Ook al herschrijf je maar één zin, dan was het toch een waardevolle sessie. Je blijft in de sfeer van het verhaal. Het blijft dichtbij je.

3: schrijven kun je overal

Je reist twee uur per dag in de trein naar je werk? Ik zie mogelijkheden. Laptops; handige dingen.

Of anders print je het hele zaakje uit. Onderweg lees je rustig door wat je tot nu toe geschreven hebt. Normaal ben je op het kleine vlak van één scène bezig. Maar nu krijg je de kans om te voelen hoe het met de hele verhaallijn zit.

Je krijgt overzicht. Hoe loopt de spanningsboog? Werkt de opbouw die je gekozen hebt? En ondertussen maak je met potlood aantekeningen van zinnen die beter kunnen. Goed gewerkt!

4: stel jezelf een doel

Spreek met jezelf af hoeveel woorden je die sessie zult schrijven. En houd niet eerder op dan wanneer je die grens gepasseerd bent. Hou het wel realistisch, want anders loopt het op een teleurstelling uit, en dat motiveert ook niet echt.

En je voelt je super voldaan als je niet alleen je ‘target’ gehaald hebt, maar er zelfs overheen gegaan bent.

Welke trucs zet jij in om jezelf aan het werk te houden? Deel het hieronder met je vrienden van Boekschrijven.nl. En blijf schrijven!

Vraag jij je ook weleens af hoe je een boek schrijft? Denk dan eens aan een online schrijfcursus! Bijna iedereen heeft er wel een keer van gedroomd: een eigen boek schrijven! Maar het daadwerkelijk tot leven laten komen van een boek kost tijd en energie.Onze schrijfcursus helpt je op weg! Ga direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)