Hoe kies je de juiste werkwoordstijd voor je verhaal? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer beantwoordt schrijfcoach Kelly een vraag van Patricia over het gebruik van tegenwoordige of verleden tijd.

Vraag:

“Wat zijn de voor- en nadelen van schrijven in de tegenwoordige tijd / verleden tijd en waarom? Ik twijfel of mijn tegenwoordige tijd meer nadelen heeft en minder goed wordt aangenomen.”

– Patricia

werkwoordstijd

Antwoord:

Of je jouw verhaal in de tegenwoordige of verleden tijd moet vertellen, is afhankelijk van de inhoud van je verhaal. Sommige verhalen zijn interessant omdat ze dringende gebeurtenissen beschrijven in the heat of the moment, andere omdat ze mooi terugkijken op een eerdere periode.

Een verhaal in de tegenwoordige tijd, verteld vanuit het oogpunt van een kind, heeft een heel ander effect dan een verhaal in de verleden tijd waarin een volwassene terugkijkt op zijn kindertijd. Hij interpreteert de gebeurtenissen als volwassene waarschijnlijk heel anders dan toen hij klein was.

Dat houdt echter niet in dat het verhaal van het kind in de tegenwoordige tijd ‘simpel’ of ‘saai’ is. De tegenwoordige tijd kan ook helpen om spanning op te bouwen.

Als een personage in een thriller of horrorverhaal het verhaal in de verleden tijd vertelt, weet je al dat hij of zij alle gevaren overleeft. Een achtervolgingsscène in de tegenwoordige tijd is echter nagelbijtend spannend, omdat je niet weet of de held er zonder kleerscheuren vanaf komt!

Ieder verhaal heeft zijn eigen uitdagingen. Daarom kan ik je ook niet vertellen welke tijd je moet kiezen, jij kent jouw verhaal beter dan ik. Jij weet wat er verteld moet worden. Maar deze schrijfoefening kan je wel helpen een keuze te maken.

Probeer deze handige schrijfoefening!

Deze oefening is ook nuttig als je niet twijfelt over je werkwoordstijden. Door hem toch te proberen weet je zeker dat je de juiste tijd hebt gekozen.

Kies een stuk uit je verhaal (1 à 2 kantjes) en herschrijf het in de andere tijd. Vergelijk beide versies daarna met elkaar.

  • Hoe verandert de andere tijd je beschrijvingen? Klinken ze urgenter, meer dringend? Of vertraagt het tempo?
  • Vind je het makkelijker om in de ene tijd te schrijven of in de andere?
  • Welke vind je fijner om te lezen?

Zo kun je hopelijk een keuze maken. En zo niet, schrijf gewoon lekker verder. Je zult er vanzelf achter komen welke tijd het beste bij jouw verhaal past!

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)