Liefde voor schrijven - alleen dan lukt het - Boekschrijven.nl

Om te kunnen schrijven moet je willen schrijven

Het derde en laatste deel van de serie ‘Hoe David van prozaschrijver dichter werd’, leest als de clou van de mop.

Ik heb je in de voorgaande blogs (schrijfdroom en goede schrijver) voorgehouden dat je niet moet opgeven als je werkelijk ambities hebt in de schrijverij. En nu komt er een laatste tip: je houdt het alleen vol als je er echt plezier aan beleeft.

Ken je die mop van die twee mannen die naar Parijs gingen? Ze gingen niet.

Dichter zou ik worden.

Niet alleen omdat ik wel eens iets anders wilde dan die uitgebreide verhalen van mij. Ook omdat ik vond dat ik wat in mijn mars had, poëtisch gezien. En wat in de mars zit, dat moet eruit, was mijn overtuiging. Gaandeweg kwam ik erachter dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn.

Zonder liefde voor het genre wordt het lastig

liefde schrijvenWat heeft het bijvoorbeeld te betekenen dat ik poëzie van anderen bijna nooit echt mooi vind?

De optimist zou redeneren dat ik kennelijk iets eigens heb toe te voegen aan de gedichten die al bestaan. Maar je kunt ook zeggen: hou je wel van gedichten? Ben je wel op je plek in dat genre?

Hoe zit dat bij jou? Ben je een lezer? Kun je in vervoering raken van de boeken die je leest?

Een andere vraag is: wil je graag schrijven, of wil je graag iets geschreven hebben? Dat zijn twee verschillende dingen. In het eerste geval sta je te popelen om aan je schrijftafel te gaan zitten. In geval twee kun je niet wachten om er weer mee op te houden.

Een goed verhaal is niet genoeg

Veel mensen willen een boek schrijven omdat ze iets bijzonders hebben meegemaakt. ‘Dat moet gelezen worden’, denken ze. Waar ze soms te gemakkelijk over denken: het moet ook geschreven worden. Het kostte mij jaren oefenen voordat ik klaar was om een boek te schrijven. Dat moet je er maar voor over hebben.

Jezelf een zetje geven is soms nodig

Begrijp me niet verkeerd. Niemand zit de hele dag handenwrijvend achter zijn computer. En als buiten de zon schijnt, dan moet ook ik mezelf regelmatig een zetje geven om me in mijn schrijfkamer op te sluiten. Maar het gaat om de affiniteit die je hebt met het schrijven. Dat je plezier beleeft aan het bijschaven van jet tekst

Ik heb onder ogen moeten zien dat ik geen dichter ben. Niet de autonome dichter die de onbedwingbare behoefte voelt om keer op keer een onderwerp uit te werken in woorden die zwanger zijn van betekenis.

Maak serieus werk van je schrijf ambities

Zo’n inzicht kun je alleen maar krijgen als je het ook helemaal hebt geprobeerd. En dat is ook wat ik toejuich: dat je de beslissing neemt om serieus werk te maken van je schrijf ambities. Want alleen dat kun je uitvinden of je het werkelijk kunt en werkelijk wilt.

Wat ik in de toekomst zal gaan schrijven, we zullen het zien. Een nieuwe roman, een toneelstuk… In ieder geval steeds weer een blog op Boekschrijven.nl om te vertellen over het schrijfbestaan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)