Publiceer niet maar volg wel je schrijfdroom

Ik maak het nu wereldkundig. Het is dus officieel.

Er komt voorlopig geen nieuwe roman van mij.

Na drie prozaboeken wordt het tijd voor iets anders. Ik ga me richten op poëzie.

En ik sta dus op hetzelfde punt als de meeste vrienden van boekschrijven.nl: aan het begin van een schrijverschap.

We zitten in hetzelfde schuitje. Op het gebied van poëzie ben ik nog onervaren en heb ik nog niets bereikt. In dit artikel deel ik met je de stappen die ik zet op weg naar meesterschap.

volg schrijf droomVertel over je voornemens

De eerste stap is misschien wel: hier aan jou vertellen wat mijn plannen zijn.

Sommigen zullen het eng vinden om te doen. Want wat als er niets van terecht komt? Dan sta je er mooi gekleurd op.

Ik zie het anders.

Door mijn verlangen de wereld in te slingeren zet ik ook druk op de ketel. Het is niet langer een vrijblijvend plannetje. Nu moet ik echt aan de bak.

Breng routine aan in je schrijfbestaan

Elke dag probeer ik minimaal een uur in de bibliotheek door te brengen.

Ik zit daar met een laptop, met potlood en papier en met allerlei boeken die ik daar uit de kasten trek. Die sessies in de bieb zijn uitsluitend gericht op het ontwikkelen van mijn dichterschap.

Natuurlijk schrijf ik daar aan gedichten. Maar niet alleen dat. Ik lees, grasduin en blader door boeken. Dichtbundels, brievenboeken, teksten die over poëzie gaan, non fictie over onderwerpen waar ik eventueel over kan schrijven.

Overtuig jezelf van het verlangen om te schrijven

Ik duik onder in de poëzie. Ik heb een speciale plek uitgekozen, de bieb, om duidelijk af te bakenen wat ik daar kom doen. Ik creëer de omstandigheden waarin ik optimaal kan werken. Daarmee overtuig ik mezelf van het belang dat ik hecht aan deze missie.

Veel schrijvers denken dat ze een uitgever moeten overtuigen. Maar de eerste die in het project moet geloven, ben je zelf.

Zoek de motivatie ook buiten jezelf

Ik heb me ingeschreven voor een open dichterspodium. Dat is enerzijds om mijn teksten voor publiek te brengen. Zodoende kom ik erachter wat in de smaak valt en wat niet. Maar meer nog stel ik mezelf iets in het vooruitzicht, dat me motiveert. Ik wil goed voor de dag komen en dus besteed ik veel tijd aan de gedichten.

De overtuiging dat je het wilt en dat je het kunt, moet dus van binnenuit komen. Maar de motivatie kun je ook heel goed van buiten halen.

Actief netwerken heeft zin

Ik heb een paar teksten opgestuurd naar een uitgeefster waar ik mee in gesprek raakte tijdens een bundelpresentatie. Een beetje netwerken kan geen kwaad, hoe moeilijk en ongemakkelijk het soms ook is. Maar voel je niet bezwaard: mensen verwachten van je dat je netwerkt. Je toont ermee dat je je werk serieus neemt.

Het opsturen van de gedichten was een schot voor de boeg. Het is nog veel te vroeg om te debuteren. Maar de reactie van de uitgeefster bevatte waardevolle tips. Zo kan ik me verder ontwikkelen. En bovendien is de interesse gewekt. Als ze mijn naam bij een volgende gelegenheid tegenkomt, zal er een belletje gaan rinkelen…

Ik zal je de komende tijd op de hoogte houden van mijn vorderingen. Misschien kunnen we gelijk op gaan!

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)