Wanneer ben je een goede schrijver? - Boekschrijven.nl

Wat je de absolute garantie geeft dat je boek niet afkomt: stoppen met schrijven. Een belangrijke reden waarom sommigen het wel halen en anderen niet, is dat de succesvolle schrijvers het vertikken om op te geven.

Niemand is van nature briljant

schrijver niet opgevenEn ik geloof je: er zijn 1000 redenen om ermee te stoppen. Ik weet er alles van. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, sta ik aan het begin van een nieuw schrijverschap. Ik heb de overstap gemaakt naar poëzie.

Kennelijk ben ik niet van geboorte een briljante dichter. Dat is een harde waarheid die ik onder ogen moet zien. Die harde werkelijkheid geldt trouwens voor iedereen.

Behalve ík toch zeker?

We weten allemaal dat oefening kunst baart. En toch hopen we stiekem dat wij die ene uitzondering zijn met dat door god gegeven talent. Dat we vanaf de eerste letter die we op papier zetten de lezer in vervoering brengen.

Doe een reality check

Ik was een paar maanden serieus met dichten bezig. Inmiddels vond ik het tijd worden om mijn werk voor een publiek te brengen. Een poëzie voordrachten wedstrijd in een Amsterdams café. Vol goede moed ging ik eropaf.

Optimisme kan geen kwaad…

Op weg er naartoe probeerde ik mezelf streng toe te spreken. Dat het niet realistisch was om te denken dat ik daar wel even zou winnen. Maar een ander stemmetje zei: je bent een ervaren prozaschrijver; je zult ze eens wat laten zien!

… maar teleurstelling ligt op de loer

Ik zal niet uitweiden over de terugreis, want die was zwart en zwaar. ‘Ik stop ermee. Ik kan er niets van.’ Dat waren de woorden die door mijn hoofd gingen. De gedichten waren nog hetzelfde. Maar omdat ik niet de reactie kreeg waarop ik hoopte, zag ik ze ineens als minder waardevol.

Even mokken. En dan weer door

Het is de kunst om niet al te lang in die doemgedachten te blijven hangen. Gun jezelf twee dagen om verongelijkt te zijn en te roepen dat het voor jou zo niet meer hoeft! En dan pak je de draad weer op.

Mijn vervolgactie was: een mailtje naar een dichter die ik erg goed vind. En die ik overigens ook een beetje ken, dus dat maakt het gemakkelijker. Ik vroeg hem of we eens konden afspreken. Dan kon ik wat teksten laten lezen en konden we praten over het dichtersvak.

Het hoeft niet allemaal uit jezelf te komen

Het was een actie om mezelf weer aan de gang te krijgen. Ik wilde tenslotte een goede indruk op hem maken. Ik gebruik vaak dat soort externe impulsen om mezelf aan het werk te zetten. Het hoeft niet allemaal uit mezelf te komen, toch?

De dichter schreef terug dat hij wel wilde afspreken. Dat maakte me enthousiast om hard door te werken. Maar de mailtjes die ik stuurde om een datum te prikken bleven onbeantwoord. Innerlijk gromde ik. Kennelijk moet het dus wél allemaal uit mezelf komen…

Kijk aan, zo vind je steeds van alles op je pad. De ene keer motiveert het je. De andere keer werpt het je terug op jezelf. In beide gevallen moet je het op waarde zien te schatten.

En jij…?

Wanneer heb jij de neiging het bijltje erbij neer te gooien? En hoe raap je jezelf weer bij elkaar? Deel het met je vrienden van Boekschrijven.nl.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)