Wat is de Wet op de vaste Boekenprijs? - Boekschrijven.nl

Als je een boek op de markt brengt zul je ongetwijfeld een boekprijs moeten (laten) bepalen. Sinds 2005 is namelijk bij wet de vaste boekenprijs geregeld, ook wel de Wet op de vaste Boekenprijs genoemd. Deze wet bevordert een brede beschikbaarheid en een divers aanbod aan boeken. Daarnaast moet hij voorkomen dat er een oneerlijke prijsconcurrentie tussen boekhandels ontstaat, bijvoorbeeld door stuntprijzen.

Of je nou een boek uitgeeft in eigen beheer of via een uitgever, als je boeken bestemd zijn voor de verkoop aan eindafnemers dan vallen ze onder de Wet op de vaste Boekenprijs.

Uitgevers en importeurs van boeken in de Nederlandse en Friese taal zijn verplicht om voor elke uitgave een prijs vast te stellen en deze te melden bij het Commissariaat voor de Media. Dit commissariaat houdt toezicht op de naleving van de wet. Geef je jouw boek uit via een uitgever, dan ben je verplicht om de door de uitgever vastgestelde prijs toe te passen. Deze prijs mag vervolgens – uitzonderingen daargelaten – niet worden aangepast.

Wat verandert er na 1 juli?
Voor e-books bestaat er geen vaste boekenprijs. Het toepassen van deze wet op e-books zou schadelijk zijn voor de innovatie op de boekenmarkt en een cultureel belang ontbrak. Hier komt echter vanaf 1 juli 2016 verandering in. Vanaf deze datum kun je de papieren versie van je boek in combinatie met een digitale versie tegen een vaste prijs verkopen. Het idee is dat de koper bij de aankoop van het papieren boek een e-book kan downloaden.

Het e-book hoeft niet per se een digitale versie van het boek te zijn. Het kan ook om een toevoeging op het boek gaan, bijvoorbeeld een achtergrondverhaal van de auteur of beeldmateriaal aansluitend op het verhaal. Onthoud wel dat de papieren versie het hoofdproduct dient te zijn én blijven.

Voor de verkoop van losse e-books is er nog geen verandering. Deze blijven buiten de Wet op de vaste Boekenprijs staan.

Wat betekent dit voor de schrijver?
Het lijkt misschien geen al te grote verandering en als schrijver maak je zelf de keuze of je er gebruik van wilt maken. Heb je geen interesse in een e-book van de papieren versie van je boek, dan ben je daartoe ook niet verplicht. Het is echter wel een mooie kans om je boek meerwaarde te geven.

Met een mooi e-book kun jij je onderscheiden van andere schrijvers in hetzelfde genre en op de markt. Trek bijvoorbeeld de aandacht door een e-book met een alternatief hoofdstuk of een persoonlijk verhaal over het schrijven van je boek aan te bieden. Of geef nog een extra achtergrondverhaal van je karakter(s).

Zou jij gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheid? Welke meerwaarde zou een e-book aan jouw papieren boek kunnen geven?

 

The following two tabs change content below.

Peter Hendriks

Bij BoekenGilde begeleiden we je in het schrijven, drukken en uitgeven van je eigen boek. Van het eerste idee tot het moment dat je boek van de drukpersen rolt en het ingebonden wordt. Maar ook daarna staan we voor je klaar: we helpen je bij het in de markt zetten van je eigen boek.

Laatste berichten van Peter Hendriks (toon alles)