Wat kost het drukken van een boek?

Wat bepaalt nou eigenlijk de kosten voor een drukken van een boek? Er zijn legio variabelen die de prijs bepalen zoals het formaat, aantal pagina’s, de papiersoort, bedrukking, de soort omslag, de bindwijze en de oplage.

Het formaat van je boek
Een boekje van klein formaat kost doorgaans minder dan een boekje van groot formaat. Gewoon omdat er minder papier gebruikt wordt voor het binnenwerk. Stel we drukken het binnenwerk op A4 vellen, maar de afmeting van je boek is kleiner dan A4 (logisch toch!). Dan wordt het papier na drukken op maat gesneden. Het maakt dat ook niet zo heel veel uit hoeveel kleiner je boek is dan A4. Maar als je boek net groter is dan A4, dan moet het binnenwerk op A3 vellen werden gedrukt. Die vellen zijn 2 x zo duur als A4.

Het aantal pagina’s
Het aantal pagina’s van je boek bepaalt sterk de prijs per exemplaar. Gewoonweg omdat het aantal pagina’s bepalend is voor de hoeveelheid papier dat nodig is voor het drukken. Hoe meer pagina’s, hoe meer papier er nodig is.

De papiersoort
De ene papiersoort kost per vel meer dan de andere papiersoort. Het heeft te maken met de dikte van het papier (of gewicht) en de kwaliteit van het papier. Goedkoopste kwaliteitspapiersoort is 100 grams G-print en het iets dunnere 90 grams HVO. Een dure papiersoort is bijvoorbeeld 250 grams Silk en 90 grams Romadruk. Wil je weten hoe de verschillende papiersoorten eruit zien? Vraag dan het speciale schrijvers proefpakket aan bij BoekenGilde.

De bedrukking
De bedrukking van je binnenwerk bepaalt ook voor een deel de prijs per exemplaar. Wil je het binnenwerk in zwart/wit, in kleur of deels in kleur. Kleurenbedrukking is duurder dan zwart/wit bedrukking. Hoe meer pagina’s je boek in kleur heeft, hoe hoger de prijs per exemplaar.

De soort omslag
Wil je een omslag in kleur bedrukt hebben of in zwart/wit? En welk papiersoort wil je? Voor de omslag geld hierbij hetzelfde als het binnenwerk. Dikker en kwalitatief beter papier in kleur bedrukken kost meer dan dunner papier in zwart/wit. En dan heb je ook nog de afwerking van de omslag. Wil je deze mat gelakt of glanzend. Wij noemen dat mat laminaat of glans laminaat. Of wil je een speciale laklaag? Allemaal van invloed op de kosten voor het omslag en daarmee de prijs van je boek.

De bindwijze
Er zijn twee veelvoorkomende bindwijzen voor je boek: verlijmen of innaaien. Dat laatste heet ook wel genaaid gebrocheerd. Verlijmen is goedkoper dan innaaien, maar is een hele goede bindwijze. Innaaien kost iets meer en heeft een sjieke uitstraling. Bovendien blijven ingenaaide boeken beter open liggen en blijven langer goed bij intensief gebruik. Voor dat verschil betaal je gewoon iets meer.

De oplage
Om je boek te drukken moet een en ander worden ingesteld aan de drukmachines. Dat gebeurt eenmalig en is onafhankelijk van de oplage. Per exemplaar wegen deze kosten zwaarder mee bij een kleine oplage. De kosten per exemplaar gaan daarom bij grotere oplages naar beneden.

Het is heel moeilijk om een gemiddelde prijs te noemen voor het drukken van een boek. Gelukkig kun je zelf bepalen hoe jouw boek eruit moet zien en daarmee ook invloed op de uiteindelijke prijs. Wil je weten wat het drukken van jouw boek kost? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

The following two tabs change content below.

Peter Hendriks

Bij BoekenGilde begeleiden we je in het schrijven, drukken en uitgeven van je eigen boek. Van het eerste idee tot het moment dat je boek van de drukpersen rolt en het ingebonden wordt. Maar ook daarna staan we voor je klaar: we helpen je bij het in de markt zetten van je eigen boek.

Laatste berichten van Peter Hendriks (toon alles)