Het is niet eenvoudig een goede drukkerij te kiezen voor het drukken van jouw boek. Zeker als het om je eerste boek gaat. Je hebt dan waarschijnlijk nog geen enkele ervaring met het drukken van boeken. We hebben een aantal punten voor je op een rij gezet om uiteindelijk de juiste drukker te kiezen voor het drukken van jouw boek.
Bij de keuze van een drukkerij zijn er legio persoonlijke factoren die een rol spelen. Denk maar eens aan prijs, kwaliteit en begeleiding. Naast deze persoonlijke factoren zijn er ook een aantal algemene factoren die een rol spelen bij de keuze. Denk daarbij aan ervaring van de drukker in het drukken van boeken of de mening van collega schrijvers.
Kies een ervaren drukkerij?
Niet iedere drukker heeft ervaring in het drukken van boeken. Is die ervaring dan van belang? Jazeker, vooral als het gaat om het drukken van een boek. Er komt hier heel veel bij kijken. Het gaat om meer dan alleen inkt op papier krijgen. Je boek moet worden gebonden of gelijmd. Er moet een cover omheen. Het boek moet mooi worden afgewerkt. Maar ook moet een drukker tijdig aangeven dat bijvoorbeeld bestanden niet of niet helemaal voldoen. Hiervoor is ervaring essentieel. Kijk dus goed of de drukker die je kiest meer dan voldoende ervaring heeft. Jij wilt uiteindelijk niet betalen voor het leergeld van de drukker.
Drukken ze wel zelf?
Er zijn drukkerijen die het drukken van boeken uitbesteden. Of een deel van het drukproces, bijvoorbeeld het inbinden. Op zich niets mis mee. Maar dit betekent wel dat de drukkerij in kwestie minder invloed heeft op zaken als kwaliteit en snelheid. Een drukkerij die alle disciplines in huis heeft, drukt nu eenmaal een beter boek. De drukker kan namelijk op verschillende momenten in het proces de kwaliteit controleren en zo nodig direct bijsturen. Dit is niet alleen beter voor het uiteindelijke resultaat, maar ook voor bijvoorbeeld de snelheid.
Prijs & kwaliteit
De prijs die je betaalt voor het drukken van je boek is natuurlijk altijd van belang. Je wilt niet te veel betalen. Maar laat goedkoop geen duurkoop worden. Als de verschillen in prijs te groot zijn, zit er een beslist een addertje onder het gras. De tijd dat bedrijven met veel minder marge genoegen konden nemen is voorbij. De goedkoopste moet dan ergens op bezuinigen om een fors lagere prijs te kunnen aanbieden. Laat dat niet ten koste gaan van jouw boek. Na al het schrijfwerk en voltooiing van je boek, wil je ook dat het drukwerk perfect is. Bezuinig dan niet op de verkeerde dingen…
Let bij verschil in prijzen ook op verschil in kwaliteit. Soms wordt ander, goedkoper papier gebruikt of gebeurt het inbinden op een (te) goedkope manier. Hierdoor krijgt jouw boek niet de kwaliteit die jij wilt hebben.
Welke opties biedt de drukker?
Het kan zijn dat je bij het drukken van jouw boek behoefte hebt aan bepaalde opties. Bijvoorbeeld een leeslint of wil je een deel van je oplage met een hard cover afgeleverd hebben. Bepaal voor jezelf vooraf wat je wilt en kijk dan of de drukker jouw opties kan bieden. Je kunt zelfs jouw eisen op een rijtje zetten en kwalificeren in ‘must haves’ en ‘nice to haves’. De drukkers die niet voldoen aan jouw ‘must haves’ vallen dan automatisch al af.
Haastige spoed…
Heb je haast met het drukken van je boek, kijk dan naar de levertijden van de drukkerij. Geld, tijd en kwaliteit zijn altijd aan elkaar verbonden. Wil je een snellere levertijd? Dan gaat of de prijs omhoog, of de kwaliteit naar beneden (denk hierbij ook aan bv opties die je wilt zoals een hard cover). De normale levertijd voor het drukken van kleinere oplages is circa 1 week. Drukkers die zelf drukken kunnen veelal beter de gestelde termijnen halen. Drukkers die elders drukken zijn afhankelijk van derden en de (buitenlandse) postinstellingen. Maar altijd geldt dat haastige spoed zelden goed is!
Wil je begeleiding?
Wil je begeleiding bij het drukken van je boek? Of lever je je bestanden aan en kijk je volgende week wel bij de post hoe het geworden is? Het is prettig als je jouw drukker kunt benaderen voor allerlei vragen. Vragen over de lay-out van het binnenwerk. Vragen over de afmetingen van de cover. Vragen over lettertypes, regelafstanden, papiersoorten, kleuren, etc. Maar ook over ISBN of de wet op de vaste boekenprijs. Idealiter heb je zelfs een vaste contactpersoon bij de drukker, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van je boek. Voor, tijdens en na het drukken!
Wat vinden anderen?
Kijk ook eens naar ervaringen van andere schrijvers bij de keuze van een drukkerij. Zijn zij tevreden over deze drukker en waarover waren zij tevreden. Als dat ook jouw kritieke punten of ‘must haves’ zijn, zit je bij deze drukker wellicht goed. Via social media kun je zelfs collega schrijvers rechtstreeks vragen naar hun ervaringen met een bepaalde drukkerij. Een beter advies kun je niet krijgen!
Het juiste gevoel
Tot slot is het juiste gevoel dat je bij een drukker hebt essentieel. Heb je vertrouwen in zijn of haar kwaliteiten en krijg jij uiteindelijk het boek waar je trots op bent? Luister daarom altijd naar je gevoel. Dat zit er niet snel naast
Lees op BoekenGilde.nl meer over het drukken van jouw boek.
Peter Hendriks
Laatste berichten van Peter Hendriks (toon alles)
- Kies de juiste drukker voor jouw boek - 28 augustus 2017
- Hoe zit het met de wet op de vaste boekenprijs? - 14 augustus 2017
- Wat kost het drukken van een boek? - 11 augustus 2017
Mijn ervaringen met drukkers die zelf al het werk uitvoeren is alleen maar positief. Prima artikel derhalve
Hallo, ik heb me bij mijn eerste boek laten verleiden en ben op de goedkoopste aanbieder afgegaan. Dat heb ik geweten. Veel ellende tijdens het drukken en ik was niet tevreden (lees ontevreden) over het eindresultaat. Choose wisely derhalve!