Hoe zit het met de wet op de vaste boekenprijs?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de wet op de vaste boekenprijs. Deze wet is gemaakt om de prijzen van boeken in Nederland te controleren. De uitgever van een boek is verplicht om voor elk boek dat hij aanbiedt een prijs vast te stellen en deze prijs te melden bij het Commissariaat voor de Media. De uitgever en de importeur kunnen de vaste prijs na één jaar opheffen en eventueel na een half jaar verhogen of verlagen. Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op naleving van de Wet op de vaste boekenprijs. Deze beperking dient concurrentie te voorkomen en beschermt, al dan niet terecht, aanbieders die actief zijn op de betreffende markt. De vaste boekenprijs geldt alleen voor Nederlands- en Friestalige boeken. Per 1 mei 1998 is de vaste boekenprijs voor vreemdtalige boeken opgeheven. Voor tweedehands boeken geldt geen vaste boekenprijs. Ook voor e-books geldt geen vaste prijs.

Mag ik korting geven?
Nee, het Commissariaat voor de Media ziet toe op het naleven van afgesproken kwantumkortingen. Alleen de volgende percentages zijn toegestaan, zo staat in de wet:

  • 0 tot en met 9 boeken: 0% korting
  • 10 tot en met 29 boeken: 5% korting
  • 30 tot en met 99 boeken : 10% korting
  • 100 boeken of meer: te bepalen door de uitgever (bijvoorbeeld 20%)

Ook voor boeken zonder ISBN?
Geldt de vaste prijs ook voor boeken zonder ISBN? Ja, de vaste prijs geldt voor alle boeken. Daarbij is het niet relevant of een boek voorzien is van een ISBN.

Niet algemeen verkrijgbaar?
Geldt de vaste prijs ook voor boeken die niet algemeen verkrijgbaar zijn? Ja, als een boek bestemd is voor de verkoop aan eindafnemers, valt dit boek onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dus ook als het boek alleen bij een bepaalde (keten van) verkoper(s) verkrijgbaar is.

Ook uitgegeven in eigen beheer?
Geldt de vaste prijs ook op boeken die ik in eigen beheer uitgeef? Ja, de Wet op de vaste boekenprijs geldt voor alle boeken in de Nederlandse en Friese taal. De Wet op de vaste boekenprijs maakt geen onderscheid tussen boeken die door professionele uitgevers en boeken die in eigen beheer worden uitgegeven.

The following two tabs change content below.

Peter Hendriks

Bij BoekenGilde begeleiden we je in het schrijven, drukken en uitgeven van je eigen boek. Van het eerste idee tot het moment dat je boek van de drukpersen rolt en het ingebonden wordt. Maar ook daarna staan we voor je klaar: we helpen je bij het in de markt zetten van je eigen boek.

Laatste berichten van Peter Hendriks (toon alles)