Wat een raar webinar was dat! - Boekschrijven.nl

Redacteur Sanne Visch en ik hadden het webinar goed voorbereid. Het zou een interview worden met als onderwerp Onzekerheid bij (beginnende) schrijvers. Ik verheugde me erop. Een interview is altijd verrassend, omdat je op elkaar reageert.

Maar het liep anders. De techniek werkte niet mee. Op de geplande datum kon het webinar uiteindelijk niet doorgaan. Ontzettend vervelend om al die mensen die vol verwachting klaar zaten te moeten teleurstellen.

Herkansing
Tegen alle verwachtingen in bleek er een week later nog steeds geen goede oplossing voor de techniek. En dus besloten we op het allerlaatste moment dat ik het webinar alleen zou doen: een interview zonder interviewer. Ik was voorbereid op iets dat niet doorging en moest improviseren.

Dit veroorzaakt onzekerheid
Onverwachte zaken brengen je uit je evenwicht. Als je niet meer kunt overzien wat er gaat gebeuren, ben je je houvast kwijt. Als het dan tegenzit, kun je in de verleiding komen om het bijltje erbij neer te gooien.

Het was mijn eerste webinar. Dat vond ik sowieso heel spannend. Toch besloot ik om het alleen te doen. Omdat ik weet dat ik mensen die willen schrijven kan helpen met mijn ervaring. Dat is mijn motor.

Schrijven raakt aan je onzekerheid
Als je vakken vult, kun je niets fout doen. Je plaatst de artikelen uit de voorraadkar in het schap. Keurig op een rij. Klaar.

Schrijven is een magisch proces. Er zijn regels, maar die gaan lang niet altijd op. Niemand weet hoe je een bestseller schrijft. Waarom een tekst wel of niet effectief is, hangt af van zoveel factoren.

Alleen dat feit al kan je enorm onzeker maken. Je mist een meetlat. Een manier om te controleren of wat je hebt gemaakt ook deugt.

Schrijven vraagt om in het diepe te springen
Schrijven is een ontdekkingsreis zonder gebaande paden. Dat is de aantrekkingskracht en tegelijkertijd kan het gebrek aan houvast je tegenhouden om het avontuur aan te gaan.

Mijn tip: verbind je met je verlangen om te schrijven. Maak van je verlangen een doel op zich. Houd dit doel voor ogen en laat het je motor zijn. Ook als het tegen zit. Als het niet gaat, zoals je zou willen.

Stromen of blokkeren
Een bepaalde mate van onzekerheid helpt je om alert te zijn en goed te presteren. Te veel onzekerheid verlamt en blokkeert je.
Tijdens het webinar heb ik een aantal mogelijke oorzaken besproken in verband met dit onderwerp.

Wist je dat onzekerheid de belangrijkste reden is, waardoor mensen die willen schrijven blokkeren? Meer lezen?
Download dan mijn gratis e-boek: Hoe je direct kunt starten met schrijven van verhalen op basis van je eigen leven zonder je zorgen te maken of je wel genoeg schrijftalent hebt

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.