Mijn vriendin Alicia wilde een vijver in haar tuin. Iedere keer als we thee dronken, had ze het over de magische waterlelies en de gele lisdodden. Ze droomde hardop over het klaterende water dat de fontein zou brengen en over de kikkers die haar ’s morgens wakker zouden kwaken.
Alicia had een heel compleet plaatje in haar hoofd. Ze wist ook precies wáár de vijver moest komen. Halverwege haar tuin, beschaduwd door de lindenboom, want schaduw voorkwam algengroei.
Ze zag zichzelf al zitten
Alicia zag zichzelf al zitten in de zomer, met een boek op schoot, dagdromend bij haar vijver. Toen ze er voor het eerst over begon, leek het alsof die vijver van haar er binnenkort zou zijn. Zo levendig vertelde ze erover.
Alicia had zelfs een spaarpotje voor haar vijver, want ze realiseerde zich dat het ontwerpen en uitvoeren en beplanten niet kosteloos zou zijn. Opgetogen vertelde ze me regelmatig hoeveel geld er al in haar potje zat.
Wanneer gaan ze beginnen?
‘Wanneer gaan ze beginnen?’ vroeg ik op een middag, met een knikje naar het ongeschonden grasveld, waar wij ons inmiddels de vijver kon voorstellen.
Alicia haalde haar schouders op. ‘Geen idee,’ zei ze. Ik vroeg wat er aan de hand was en wat bleek? Ze had haar droom eindelijk met haar man besproken. En hij was niet enthousiast geweest.
Houdt Tom het tegen?
‘Houdt Tom het tegen?’ vroeg ik. Uiteindelijk woon je met z’n tweeën en moet je het wel samen eens zijn. Maar zo lag het niet. Tom vond het best, hij had alleen geen tijd of zin om zich ermee te bemoeien.
‘En nu weet ik het niet meer,’ zei Alicia, terwijl ze nog eens thee inschonk. ‘Ik had plannen, en ik zag het voor me, maar ik begrijp nu dat ik erop rekende dat Tom alle technische details zou uitzoeken. Daar heb ik geen verstand van.’
In verwarring
Haar eerste onderzoek op internet had Alicia al in de war gebracht. Ze las namelijk dat de vijver niet onder bomen mocht liggen. Dan zouden de waterplanten te weinig licht krijgen. Bovendien zou de vijver in de herfst vol blad vallen …
Terwijl ze door de info pagina’s van de tuincentra scrolde, las ze tegengestelde adviezen en realiseerde ze zich dat er zoveel was dat zij niet wist over vijvers. Ze liet haar onzekerheid de baas worden.
Geef je droom niet op
Ik bedacht dat veel mensen die willen schrijven op mijn vriendin Alicia lijken. Ze dromen over hun verhaal. Ze houden hun boek in hun verbeelding al vast, maar als ze moeten beginnen worden ze overvallen door onzekerheid.
Dan blijkt er zoveel waar ze niets vanaf weten. Dan lezen ze tegengestelde adviezen. Dan moeten ze keuzes maken waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien. En dan duwen ze dat verlangen naar schrijven maar weg. Dan geven ze hun droom op.
Zo krijg je helderheid
Hoe heerlijk zou het zijn om als beginnend schrijver te begrijpen hoe onzekerheid ontstaat en wat het effect is op het schrijfproces. Op die manier zou je onzekerheid herkennen als die de kop opduikt. En hoe fijn zou het zijn om onzekerheid vóór je te laten werken in plaats van tegen je!
Vergis je niet: onzekerheid hoort absoluut bij het creatieve proces. Als je start met schrijven zal onzekerheid altijd een rol spelen. De kunst is om je daardoor niet te laten verlammen. Om niet toe te staan dat onzekerheid je droom steelt.
Kennis is de oplossing
Meer kennis zou Alicia helpen om goede keuzes te maken, zodat zij uiteindelijk op een dag naast haar vijver kon zitten en genieten van de perfecte waterlelies en de gele lisdodden. Zij heeft haar ‘vijverpotje’ inmiddels besteed aan een Stedentrip met Tom en praat niet meer over haar vijver. Ik weet dat ze een droom verloren is en dat doet pijn.
Angsten vervliegen als je ze in de ogen kijkt. Onzekerheid verdwijnt als je er kennis tegenover stelt. Investeer in je droom! Daar krijg je energie van! Speciaal voor mensen die het schrijven blijven uitstellen heb ik onlangs een uitgebreide module Versla Je Onzekerheid toegevoegd aan mijn cursus Vind Je Begin. En om dat te vieren is deze starterscursus momenteel in de aanbieding.
>> Ja, ik wil mijn onzekerheid verslaan en starten met schrijven >>
Laatste berichten van Marjon Sarneel (toon alles)
- Schrappen maakt je verhaal stukken beter en zo pak je dat effectief aan - 11 juni 2020
- Een schrijfdroom moet je nooit opgeven - 4 november 2019
- Hoe je het brein van je lezer activeert en je verhaal beeldend maakt - 15 oktober 2019