Waarom schrijvers deadlines nodig hebben - Boekschrijven.nl

Schrijvers zijn uitstellers
Eerst nog even de was in de machine doen. Eerst nog even met mijn kleindochter appen. Eerst nog even wat onkruid uit de tuin halen, op Facebook kijken, boodschappen doen, rekeningen betalen…
Soms lijkt alles belangrijker dan schrijven, terwijl dát toch je zielsverlangen is.

Dat is wonderlijk én heel begrijpelijk.
Schrijven is heerlijk, maar tegelijkertijd is het spannend. Hoewel je niets liever wilt, vraagt het overgeven aan de schrijfstroom moed.

Die heerlijke schrijfstroom
Surfen op woorden, zonder dat je innerlijke criticus je afremt. De euforie van schrijven beleven, in een schrijfstroom belanden, verdwijnen in je eigen verhaaluniversum. Zelf bijna toeschouwer worden en zien hoe het proces zich voltrekt.
Wie dat eenmaal heeft meegemaakt, blijft daarnaar terug verlangen. Maar het vervelende is dat die schrijfstroom zich niet laat afdwingen.

Dus ga je uitstellen
Je begint uit te stellen. Dat geeft wrevel en vaak ook onzekerheid.
Wat deed ik vorige keer goed en nu niet? Wat ging er mis?
Het begin van het aarzelen, van het voor je uit schuiven.

  • Wachten op het juiste moment.
    In de ochtend heb ik de ‘juiste’ schrijfenergie, maar dan moet er niets gebeuren tussen opstaan en de pen pakken, anders is die dag verloren.
  • Wachten op de juiste omstandigheden.
    De werkruimte moet helemaal stil zijn, dus als de buurvrouw lawaai maakt of gemeentewerkers zijn buiten met bladblazers bezig dan kan ik onmogelijk schrijven.

Je schrijft niets
Je doet niet wat je het liefste doet. Je schrijft niet.
Je wordt kribbig. Buiten is het grijs en niets is meer leuk.
Het is logisch dat je je zo voelt, want je kunt je ei niet kwijt.
Terwijl je verlangen naar schrijven blijft knagen.

De deadline is de oplossing
Ik heb deadlines leren kennen en respecteren in de vele jaren waarin ik columns en recensies schreef voor een regionaal dagblad. Daar moet je stuk gewoon op een bepaalde tijd binnen zijn, anders kan het niet meer mee.
Heerlijk! Want hoe lastig het soms ook was om mijn mening over een toneelstuk genuanceerd op papier te krijgen, er stond een deadline. Die hield me aan de gang.

Geef jezelf een deadline
Dat kun jij zelf ook doen! Geef jezelf een deadline. Zet die in je agenda. Maak een planning. Schrijf op waar je wanneer wilt zijn met je verhaal. Of hoeveel woorden/ pagina’s je geschreven wilt hebben.
Maak die deadline heilig!
Het helpt uitstekend om er met anderen over te communiceren. Vertel van je plannen en bespreek je planning na. Dat klinkt wat zakelijk, maar het werkt prima, want je moet met je billen bloot. En schaam je niet, want iedereen heeft een stok achter de deur nodig!

Een online schrijfcursus met deadlines
Omdat we donders goed weten hoe lastig schrijven kan zijn, hebben we voor onze schrijfcursus Schrijf Je Verhaal lang nagedacht en geëxperimenteerd hoe we onze cursisten letterlijk bij de les kunnen houden.
De wens om te schrijven is aanwezig, de cursus is gekocht.
Maar dan komt de uitdaging. De cursist zal iedere keer de computer moeten opstarten en aan de slag gaan. Dat betekent dat hij andere dingen niet kan doen. Hij moet dan weleens ‘nee’ zeggen tegen iets dat óók leuk is. Of tegen iets dat leuker is dan het schrijfproces op dat moment. Want schrijven gaat niet altijd van een leien dakje.

Naast allerlei aanmoedigingstactieken, hanteren we bij OSMS strakke deadlines.
Een module per maand en aan het eind daarvan op tijd huiswerk inleveren. We zien er op toe en het werkt! We houden de cursisten op allerlei manieren ‘bij de les’. Omdat we uit de praktijk weten hoe lastig dat schrijven soms kan zijn.

De OSMS-schrijfcursus Schrijf Je Verhaal gaat op 1 februari 2018 weer van start. Een 4 maanden traject waarin je leert hoe je een verhaal goed opbouwt en goed vertelt. Met als bijzonderheid veel lessen en oefeningen over je eigen valkuilen en je ontwikkeling als schrijver.

Momenteel loopt er een interessant Early Bird aanbod.  Als je door ons bij de les gehouden wilt worden, meld je dan aan. Er zijn momenteel nog plaatsen vrij.

 

 

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.

Laatste berichten van Marjon Sarneel (toon alles)