Waarom je als schrijver altijd aantekeningen wilt maken

Schrijvers maken aantekeningen. Dat ziet er een beetje mysterieus uit voor buitenstaanders. Iemand die in het park zit en af en toe iets in een boekje krabbelt. Is dat puur geheimzinnigdoenerij of heeft het wel degelijk zin om geregeld iets op schrijven? En wat doe je met al die aantekeningen? Daarover gaat deze blog.

Hoe maakt niet uit

Aantekeningen maken kan op vele manieren. Of je nu de goedkoopste kladblok van de Action gebruikt of een chique Moleskine boekje maakt volgens mij niet veel uit. Zelf heb ik altijd een gelinieerd schrijfblokje in mijn handtas.

Waar het om gaat is, dat je een voorraad ideeën aanlegt. Ik ken genoeg mensen die willen schrijven, maar niet goed weten waarover. Dan kan het helpen om door je aantekeningen heen te bladeren om op die manier jezelf te inspireren.

Ingevingen vervliegen

Zelfs als je altijd genoeg inspiratie hebt, is het handig om aantekeningen te maken. Ingevingen zijn namelijk gemaakt van dezelfde materie als dromen: ze zijn net zo ongrijpbaar. Op het ene moment juich je vanwege een mooi idee en even later kun je het hele idee niet meer terugvinden. Dat is jammer en ook frustrerend.

Daarom is het slim om aantekeningen te maken. Op welke manier dan ook. Wel is het belangrijk dat je je aantekeningen niet te summier maakt. Het is de bedoeling dat je over een maand ook nog begrijpt wat daar staat en hoe je dit idee kunt toepassen.

Met actie geef je een signaal

Er is nog een andere reden om aantekeningen te maken. De ideeën komen voort uit onze mind. We kijken, we horen, we zien, we associëren en de mind levert ideeën aan.

Door geregeld ideeën te noteren, geef je een signaal aan de mind. Door het feit dat je actie onderneemt, begrijpt de mind dat je de ingevingen belangrijk vindt. Omdat onze mind 24 uur dienstbaar is, zal deze reageren door meer en betere ideeën aan te leveren.

Het maakt je nóg actiever

Door een aantekenboekje op zak te hebben en daar regelmatig iets in te noteren, gebeurt nog iets anders. Je programmeert jezelf om beter om je heen te kijken. Als je vindt dat je onvoldoende ideeën krijgt, daag jezelf dan uit om bijvoorbeeld tien aantekeningen per dag te maken. Je zult zien hoe productief je daarvan wordt!

Lezers vragen steevast: ‘Hoe kóm je erop?’ nadat ze iets van je hebben gelezen. Mensen die niet schrijven, begrijpen niet goed hoe wij aan onze ideeën komen. Dat werkt dus op bovenstaande manier. Hoe meer je opschrijft, hoe meer de mind aanlevert. Hoe actiever je bent, hoe meer interessante details je opvallen.

Krabbels bewaren

Iemand schreef mij onlangs dat zij al haar krabbels had weggegooid. ‘Het leek toch nergens op,’ was haar conclusie.

Dat is natuurlijk het volgende punt: wat doe je met al die aantekeningen?
Het is een valkuil om te denken dat je ál je aantekeningen ooit nog eens moet gaan uitwerken. Dat hoeft niet. Niet alles is bruikbaar.

Ik zie een verhaal schrijven als het beklimmen van een trap: je hebt iedere trede nodig om boven te komen. Een aantekening kan fungeren als een traptrede. Van het ene idee komt het andere. Dat hoort bij het schrijfproces. Gooi je krabbels dus niet weg, maar archiveer ze.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Heb je heel veel aantekeningen en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan ben je niet de enige. Omdat ik hierover geregeld vragen krijg, heb ik de compacte cursus Vind Je Begin gemaakt.

Met veel aandacht over de keuzes die je maakt uit je aantekeningen. En over hoe het schrijfproces werkt. Over je eigen motieven. Over valkuilen voor schrijvers. Kortom alles wat je nodig hebt om goed voorbereid van start te gaan met een nieuw schrijfproject.

Aanbieding voor lezers Boekschrijven.nl

Momenteel loopt een tijdelijke kortingsactie voor lezers van Boekschrijven.nl. Je krijgt nu onbeperkt toegang voor slechts 37 euro in plaats van de gangbare 69 euro. Vind Je Begin met veel theorie, informatie en veel oefeningen, zodat je actief aan de slag kunt.

Klik op deze link en profiteer van deze actie.

 

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.