Waarom een lezer een goed verhaaleinde verdient - Boekschrijven.nl

Heb je weleens een boek teleurgesteld dichtgeslagen? Dan weet je hoe vervelend het is als de schrijver niet heeft gezorgd voor een goed verhaaleinde. Er gebeuren dan drie dingen.

  1. Als lezer blijf je achter met een slecht gevoel
  2. De schrijver heeft zijn boodschap niet overgebracht
  3. Je zult deze schrijver nooit aanbevelen

Een slecht gevoel

Wie een boek leest, wil beloond worden. De lezer investeert zijn tijd en wil rendement in de vorm van amusement, spanning, ontroering. Natuurlijk heeft de schrijver op iedere pagina van het boek de kans om hiervoor te zorgen. Maar als de lezer het boek voor de laatste keer sluit, blijft hij achter met het gevoel dat teweeg wordt gebracht door het verhaaleinde. Dat gevoel bepaalt uiteindelijk zijn mening over het boek.

Boodschap

Iedere schrijver heeft een drijfveer. Altijd zit er een idee achter het verhaal. Zelfs als dat verhaal heel luchtig is. Sommige schrijvers willen met hun thema’s de lezer raken. Zij hopen dat ze iets teweeg brengen bij hun leespubliek. Of ze willen bijvoorbeeld met hun opschrijven van hun eigen ervaring anderen in vergelijkbare situaties het hart onder de riem steken. Maar als het verhaaleinde onbevredigend is, komt de intentie van het verhaal niet over.

Aanbevelingen

Als je niet tevreden bent over een boek zul je dat niet aan anderen aanbevelen. In een tijd waarin de concurrentie om (de tijd van) de lezer moordend is, is dat belangrijk. Negatieve recensies op internet kunnen je naam als schrijver beïnvloeden. Zeker nu iedereen een platform heeft om te recenseren. Denk aan de site van bol.com. Daar staan over het algemeen geen vakkundige recensies, maar lezersreacties en die beïnvloeden de potentiële koper wel degelijk.

Wat is een goed verhaaleinde?

Een goed verhaaleinde lost in de eerste plaats de centrale vraag van het verhaal bevredigend op. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld duidelijk wordt wie de moord heeft gepleegd of de zussen elkaar terugvinden of dat het personage zijn eigen angsten kan verslaan.

Maar een goed verhaaleinde geeft nog iets extra’s. Een twist, een inzicht, een cadeautje dat de lezer niet verwachtte. Soms betekent dat dat je als lezer aan het denken wordt gezet. Andere keren zet het verhaaleinde alles op z’n kop: wat de lezer tijdens het lezen voor waarheid had aangenomen, blijkt niet zo te zijn.

Hoe zorg je voor een goed verhaaleinde? 

Er zijn drie belangrijke factoren die je helpen om een goed verhaaleinde te schrijven.

  1. Voorbereiding
  2. Logica
  3. Ruimte

Voorbereiding

Schrijven en zien waar je uitkomt, levert zelden een goed verhaaleinde op. Ik hoor weleens schrijvers zeggen dat zij zichzelf willen verrassen met het einde. Het gevaar daarbij is dat een verhaaleinde dat op zo’n manier ontstaat ook de lezer verrast: het einde komt uit de lucht vallen. Het is niet voorbereid en de kans is groot dat het er daardoor een beetje los bijhangt. Zo’n verhaaleinde geeft de lezer een teleurgesteld gevoel.

Logica

Een goed verhaaleinde is een logisch verhaaleinde. Dat is overigens iets heel anders dan een voorspelbaar einde. Een logisch verhaaleinde is een einde dat voortvloeit uit de voorafgaande gebeurtenissen. Hierin ligt een enorme uitdaging voor de schrijver. De lezer moet zowel verrast worden als het gevoel hebben dat het einde enkel zo en niet anders had kunnen zijn. Zo’n verhaaleinde kun je enkel schrijven als je je verhaal goed voorbereidt en wanneer je vanaf het begin weet waar je naar toe schrijft.

Ruimte

Sommige schrijvers maken de fout om het einde af te raffelen. Ze zijn zó lang met het verhaal bezig geweest dat ze er een beetje op uitgekeken zijn. Het liefst beginnen ze aan iets nieuws. Het is overbodig te zeggen dat dit altijd een teleurstellend einde oplevert. De lezer heeft recht op een goede afwikkeling van het conflict. Dat betekent dat een bepaald aantal pagina’s van het gehele verhaal besteed moeten worden aan het verhaaleinde.

Zelf aan de slag!

Lezen over schrijven is geweldig, maar nog beter is het om te oefenen. Wil je leren hoe je een compleet verhaal schrijft tot en met een goed verhaaleinde? Dan is mijn startercursus Start Je Verhaal geknipt voor jou. Tijdens deze cursus schrijf je binnen zes weken je eerste complete verhaal en daarop ontvang je heldere feedback van een OSMS-schrijfcoach.

Een schrijfcoachuur gratis!

Ik help je graag om écht met je schrijfdroom aan de slag te gaan. Daarom krijg je als lezer van Boekschrijven.nl bij aankoop van Start Je Verhaal tijdelijk een schrijfcoachuur gratis. Zo heb je na afloop van je cursus nog 60 minuten met je schrijfcoach om te sparren over jouw verhaalideeën of om nieuwe teksten voor te leggen. Als dat geen stimulans is!

Klik op de link en profiteer van deze zomeractie>>

 

 

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.