Waarom ik toch liever met een verhaalschema werk - Boekschrijven.nl

Ooit koesterde ik het romantische idee dat verhalen vanzelf kwamen. ’s Morgens werd je wakker met een idee en als je dan je pen op papier zette, ontvouwde het verhaal zich onder je handen.

Dit heet intuïtief schrijven
Bij intuïtief schrijven stel je je zo onbevangen mogelijk open voor het verhaal dat door jou verteld wil worden.
Dat dit werkt, bewijst het omvangrijke oeuvre van Renate Dorrestein. Zij werkt altijd op deze manier en schrijft vaak meer dan twintig versies voordat zij het gevoel heeft dat dít het verhaal is, zoals het verteld moet worden.

Het moet je liggen
Je moet als schrijver uitvinden wat bij je past. Voor Renate werkt dit. Ik heb zelf ook een roman op deze manier geschreven, maar nu ik terugkijk, realiseer ik me dat ik geleden heb.
Regelmatig vroeg ik me paniekerig af hoe ik het verhaal ooit zou kunnen afronden. Nog vaker zat ik tijdens mijn schrijftijd enkel voor me uit te staren, omdat ik niet wist wat de volgende ontwikkeling moest zijn.

De cadeautjes van intuïtief schrijven
Hoewel deze methode mij heel wat hoofdbrekens heeft gekost, heeft die mij ook verrassingen opgeleverd.
Zaken die ik niet vooraf had bedacht, verschenen ineens op papier. Cadeautjes noemde ik die invallen en ik was ervan overtuigd dat deze vondsten met een schema nooit in mij opgekomen zouden zijn.

Angst voor het schema
Schrijven met een schema zou mijn creativiteit doodslaan. Een schema zou schrijven reduceren tot een invuloefening. Alle spanning, alle opwinding, alle euforie die voor mij bij schrijven hoort, zou verleden tijd zijn.
Maar gelukkig, niets is minder waar.
Hieronder geef ik je drie redenen om een schema te gebruiken voor het schrijven van een verhaal.

1/ De cadeautjes verdwijnen niet
De praktijk bewijst dat er nog steeds verrassingen op papier komen.
Je associatieve geest heeft namelijk geen boodschap aan het schema dat voor je neus op de muur geprikt zit. Het brein gaat tijdens het schrijven gewoon door met het produceren van allerlei zijpaden en omwegen, inclusief cadeautjes.
Het is aan jou, als schrijver, om afwegingen te maken of een nieuw idee past bij of iets toevoegt aan je oorspronkelijke plan.

2/ Een schema werkt tijdbesparend
Zijpaden en omwegen tijdens het schrijven kunnen interessant zijn en je een boel ideeën opleveren. Maar als je daardoor je eindbestemming niet haalt, gaat de lol er wel af.
Veel schrijvers beginnen enthousiast en raken halverwege de draad kwijt. Het lukt hen niet meer om greep op het verhaal te krijgen, laat staan dat zij het goed afronden.
Maar hoe kun je in Eindhoven aankomen als je niet vooraf hebt besloten waar je naar toe wilt? Voor de schrijver is een schema wat een routebeschrijving is voor de reiziger: het voorkomt dat je verdwaalt in je eigen verhaal.

3/ Een schema voorkomt zwakke plekken
De allerbelangrijkste reden om met een schema te werken, is dat je hiermee minder kans hebt op zwakke plekken in je verhaal.
Een schematisch verhaal valt nu eenmaal beter te beoordelen en te ordenen dan een hele stapel pagina’s. Wanneer je personages eenmaal leven, zich door het decor bewegen en conflicten aangaan met elkaar, is het lastig om ze stil te zetten en te bepalen waar je moet schrappen om een en ander weer in goede banen te leiden.

Schrijf je verhalen op basis van je eigen leven en stagneer je?
Download dan mijn gratis e-boek: Hoe je direct kunt starten met schrijven van verhalen op basis van je eigen leven zonder je zorgen te maken of je wel genoeg schrijftalent hebt

 

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.