Schrijven is als het ruisen van een beekje - Boekschrijven.nl

Ik zit naast een prachtig meer. Het uitzicht is adembenemend. Zo groots, zo wijds. Dat is het traject dat voor me ligt. Een boek schrijven. Het is groot, het water is stil. Ik zie geen begin en geen einde meer. Waar moet ik beginnen en wanneer is het eind? Ik weet het niet!
Aan de zijkant van het meer is een beekje. Het maakt een ruisend geluid. Dat komt omdat er steentjes in het water liggen. Dit is een hobbel voor het water. En daardoor ontstaat een andere stroming. Af en toe ligt er een grote kei in het water. Even stopt de stroom, maar daarna vindt het weer zijn eigen weg. Altijd stroomt het water verder, op weg naar het doel.

Jouw stapstenen naar je boek

Als je begint met het schrijven van je boek, is het net als het grote meer. Je ziet geen begin en geen einde. Waar ga je naar toe? Wat zijn jouw stappen en hoe baken je je onderwerp af? Kijk niet naar het meer, maar naar het beekje. Dit is overzichtelijker. Het beekje is niet zo breed. Pak een grote kei en leg deze op een bereikbare afstand in het water. Pak dan een nieuwe kei, ga op de eerste staan en leg de tweede kei in het water. Nu heb je al twee stappen voor je boek. Eerst bepaal je je doel. De tweede stap is je onderwerp bepalen. Pak vervolgens de derde kei en leg deze weer een stap verder. Dit is je ideale lezer, daarvoor schrijf je je boek. Zo zet je steeds weer een nieuwe stap voor je boek. Je gaat je onderwerp afbakenen, bepaalt je titel en je schrijft het eerste concept van je achterflaptekst. Daarna start je met je hoofdstukken. Nu heb je ook de inhoudsopgave.

Als je voorbereiding goed op orde is, kun je gaan schrijven in een flow. Net als de stroom van een beekje. En ongemerkt heb je met al die keien in het water de overkant bereikt. Kijk nu naar alle stappen die er zijn. Een kei per keer. Af en toe kijk je natuurlijk weer even naar de overkant, jouw einddoel, maar met kleine stapjes kom jij er wel.

De eerste stap van jouw boek

Wat is jouw eerste stap voor je boek? Laat het weten onder deze blog.

Wil jij ook een boek schrijven? Meld je dan hier aan voor de gratis online training van Jolanda Pikkaart: Start met je boek!

The following two tabs change content below.
Jolanda is een kleurrijke schrijfcoach, met de focus op non-fictie (ondernemers). Jolanda combineert schrijven, mindset en boekpromotie. www.jolandapikkaart.nl

Laatste berichten van Jolanda Pikkaart (toon alles)