Hoe schrijf je over tijdreizen? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Pierre over tijdreizen beschrijven.

Vraag:

‘Stel je wilt een ‘Time Jump’ verhaal maken. Bijvoorbeeld een verhaal over tijdreizen en dat je van tijd naar tijd gaat. Of dat je een boek begint in 1920 en midden in het boek naar het jaar 2020 springt? Hoe zou je dat het beste kunnen doen? En waar moet je écht rekening mee houden?’

– Pierre

tijdreizen schrijvenAntwoord:

Waar je op moet letten is dat je lezer niet in de war raakt. Ze moeten goed weten in welke tijd ze nu zitten en ze moeten het in de gaten hebben zodra je naar een andere periode reist.

Er zijn twee manieren om hier voor te zorgen: een makkelijke en een moeilijke.

De makkelijke manier is door het jaartal waar je personages (en lezers) zich in bevinden als hoofdstuktitel te gebruiken. Maar dat is wel lui, vind je ook niet?

De moeilijkere, maar betere, manier is om ieder tijdperk zo goed te beschrijven dat het onmiskenbaar is in welke tijd het verhaal zich nu afspeelt, zelfs al zou je het jaartal helemaal niet noemen. Show, don’t tell. Om dat voor elkaar te krijgen, moet jij je bedenken wat de verschillen zijn tussen de jaartallen waar je doorheen reist.

Voor ieder tijdperk kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe praten de mensen in dit tijdperk?
  • Wat voor kleding dragen ze?
  • Wat voor vervoersmiddelen gebruiken ze?
  • Hoe denken ze over de maatschappij, politiek, religie?
  • Voeren ze oorlog en zo ja, hoe?
  • Wat doen ze voor hun plezier?

Er zijn nog veel meer vragen te bedenken voor nog meer verschillen tussen de tijdperken! Kies er een paar die van belang zijn voor de thema’s en gebeurtenissen in je verhaal en laat die duidelijk naar voren komen.

Door iedere periode in je tijdreis een duidelijke stijl te geven, worden je omgevingen en personages levendiger. En dat zorgt ervoor dat je verhaal onvergetelijk wordt voor je lezer.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)