Hoe schrijf je een seksscène? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Cynthya over het schrijven van een seksscène.

Vraag:

Ik ben bezig met een roman voor volwassen. En ik heb wat tips nodig wat betreft pittige liefdesscènes. Hoe schrijf je die?’

– Cynthya

seksscèneAntwoord:

Laat ik als eerste zeggen dat het ontzettend moeilijk is om een liefdesscène te schrijven die op de goede manier tenenkrommend is.

Vraag jezelf dus af: is het voor het verhaal echt nodig om deze scène te laten zien? Wat zegt hij over deze personages? Hoe helpt hij het verhaal verder? Of kan ik hem overslaan en verder vertellen vanaf de volgende ochtend?

Als je toch een seksscène wilt schrijven, dan moet je de balans vinden tussen mooi taalgebruik en simpel taalgebruik.

Te veel ingewikkelde zinnen en stijlfiguren leiden af van je verhaal en passen waarschijnlijk niet bij je personage, die op dat moment niet bepaald met literaire observaties bezig is.

(Of juist wel? Als je personage ook afgeleid is, dan kun jij in je taalgebruik ook meer vrijheid permitteren. Waaraan of aan wie denkt je personage terwijl hij/zij in bed bezig is? Raakt hij/zij daar meer of minder opgewonden van?)

Te simpel is ook niet goed, je schrijft immers een roman en geen pornoverhaaltje. In deze blogpost laat schrijfcoach David je zien wat voor taal je beter kunt vermijden.

Wanneer je verhaal af is, zoek dan een proeflezer die je kan helpen om deze scènes zo goed mogelijk te maken.

Als je een bekende wilt kiezen als proeflezer, zorg dan wel dat niemand het vreemd vindt om over zulke pittige zaken te moeten praten (dus eerder je beste vriendin dan je moeder, vermoed ik). Als dat moeilijk is, kies dan een schrijfcoach – dan is het makkelijker je op de tekst en schrijftechniek te focusen.

Lees je graag in het Engels en wil je lachen? Google dan eens op de Bad Sex in Fiction Award, dat is een prijs voor de slechtste seksscène in een literaire roman van het afgelopen jaar. Dan zie je hoe het in ieder geval niet moet.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)