Hoe krijg ik mijn persoonlijke verhaal op papier? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Annet over het verwerken van je persoonlijke verhaal en geheimen in je tekst.

Vraag:

‘In mijn hoofd zit een boek. Al jaren. Maar ik krijg het via mijn vingers niet als een boek op papier. Wel oefen ik met korte verhaaltjes, voor mezelf, op FB en altijd met een zweem van waarheid en de rest ernstig verzonnen. Ik doe dit ook om te kijken of de lezers (mijn FB-vrienden) alles geloven wat ik schrijf, want het boek in mijn hoofd geeft ook mijn eigen ‘geheimen’ prijs en dat vind ik ook wel ‘eng’!’

– Annet

Antwoord:

Bedankt voor je schrijfvraag! Laat ik allereerst zeggen dat het heel normaal is om stukjes van je eigen levensverhaal en geheimen in je verhalen te verwerken. Dat doet iedere schrijver, of ze het nou in de gaten hebben of niet.

En hoewel dat eng is, kan ik je nog iets verklappen: je lezers moeten je wel ontzettend goed kennen om te ontdekken welke stukken in je verhaal verzonnen zijn en welke gebaseerd zijn op je eigen leven.

Je zult maar heel weinig mensen hebben die je zo goed kennen én zo nauwkeurig lezen. Want meestal lezen mensen voor de lol en niet om jou als persoon uit te kunnen pluizen.

Het gaat er dus niet om of je Facebook-vrienden je verhalen geloven. Het gaat erom of ze de verhalen leuk en interessant vinden om te lezen, ongeacht de ‘hoeveelheid’ waarheid die erin zit. En leuk/interessant schrijven valt te leren.

Blijf lekker korte verhalen schrijven. Ze zullen vanzelf een boek vormen of ze helpen je te trainen voor een ander boek dat je wilt schrijven. Dat merk je vanzelf. Ook zul je er vanzelf achter komen of je autobiografische verhalen wilt schrijven of fictie (waar dus altijd een splintertje autobiografie in zit).

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)