Hoe maak je de voorkant van je boek? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Suus over de voorkant van je boek.

Vraag:

‘Hoe maak je de voorkant?’

– Suus

voorkant boekAntwoord:

Eigenlijk raad ik het schrijvers af om zelf hun voorkant te maken, tenzij je naast een goede schrijver ook een goede grafisch vormgever bent. Maar het is wel belangrijk om te weten wat je mooi vindt!

Waarom je de cover niet zelf moet maken

De kaft van je boek is een ontzettend belangrijk visitekaartje. Vergelijk het met de etalage van een onbekende winkel. Als die er niet aantrekkelijk uitziet, heb je ook geen zin om naar binnen te lopen.

Hoe vaak heb jij in de bieb of boekwinkel een boek opgepakt gewoon omdat het er mooi uitzag? Vaker dan je denkt, vermoed ik. Dat effect moet jouw boek ook op mensen hebben.

Een goede cover draagt de unieke sfeer van je boek uit, maar past ook bij andere boeken in jouw genre. Daarnaast moet hij er natuurlijk professioneel uitzien – je hebt zoveel werk in je tekst gestopt, die verdient een waardevolle verpakking!

Het is dus het meest verstandig om het ontwerp van je voorkant over te laten aan je uitgever (die weet wat succesvolle boeken gemeen hebben) en de vormgever (die de ideeën en techniek goed kan combineren).

Waarom je wel zelf een schets ervan moet maken

Het blijft jouw boek en je uitgever zal je om je mening vragen. Daarom is het wel belangrijk dat je weet wat je mooi vindt.

Hier zijn wat tips, zodat je voor jezelf alvast een schets kunt maken:

  • Kijk in je boekenkast, de bibliotheek en boekwinkels naar kaften die jou opvallen. Waarom springen juist deze er uit voor jou? Wat vind je er mooi of bijzonder aan?
  • Hoe zien de kaften eruit van boeken in jouw genre? Wat vind je er mooi aan, wat juist niet?
  • Wil je een foto of illustratie gebruiken?
  • Wat voor soort lettertype(s)?
  • Wat voor kleuren?
  • In webshops als Bol.com, folders en op e-readers wordt de kaft van je boek vaak sterk verkleind afgebeeld. Je ontwerp moet dus niet te druk zijn en een herkenbaar element hebben. Welk element wil je dat er uit springt, ook in die kleine vorm? Is dat foto of illustratie, de titel of je naam?
  • Als je voor jezelf een ontwerp wilt maken, kan dat bijv. in Photoshop of online met Canva.

Hoe ziet de droomcover van jouw boek eruit? Laat een reactie erachter. Veel ontwerpplezier!

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)