Hoe lang moet een hoofdstuk zijn? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Leonie over de ideale lengte van een hoofdstuk.

Vraag:

“Wat is het gemiddeld aantal woorden per hoofdstuk? Ik heb een hoofdstuk van 1500 woorden en een hoofdstuk van 400 woorden. Maakt dit uit?”

– Leonie

lengte hoofdstukAntwoord:

In principe maakt hoofdstuklengte helemaal niet uit – het is maar net wat jouw boek nodig heeft. Wat wel belangrijk is, is het moment waarop je jouw hoofdstuk eindigt.

Het einde van een hoofdstuk is een momentje voor je lezer om adem te halen en zich voor te bereiden op wat er komen gaat. Het roept spanning op én is een mooi moment om het boek even weg te leggen (bijvoorbeeld omdat je nu echt moet slapen of naar je werk moet).

Hoe bereik je dat? Door je hoofdstuk te eindigen wanneer je personage op het punt staat een keuze te maken of wanneer hij/zij net een belangrijke beslissing heeft gemaakt.

Als je het hoofdstuk stopt vlak voordat je personage een moeilijke keuze maakt, vraagt je lezer zich af hoe hij dat probleem op gaat lossen. Stapt je personage naar de politie of gaat hij zelf achter de misdadiger aan? Zo’n keuze roept spanning op en zorgt ervoor dat je lezer door wilt lezen.

Je kunt je hoofdstuk ook eindigen wanneer je personage net een beslissing heeft gemaakt. Stel: een man heeft besloten dat hij vanavond aan zijn vrouw gaat vertellen dat hij weet dat ze vreemdgaat. In dat geval kan je lezer niet wachten om te lezen hoe het verder gaat. Hoe gaat hij dat vertellen? En hoe reageert zijn vrouw daarop? En wat gebeurt er daarna?

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een hoofdstuk te eindigen: bijvoorbeeld omdat het volgende deel zich een week later afspeelt, of op een heel andere plek, of omdat het verteld wordt vanuit het oogpunt van een ander personage. Waar het om draait is dat het einde van een hoofdstuk spanning en vragen oproept. Wat gaat er nu gebeuren?

Wat je ook niet moet vergeten is dat je hoofdstukindeling niet in een keer goed op papier hoeft te staan! Schrijf lekker verder, dan voel je vanzelf wel wanneer je een hoofdstuk goed kunt eindigen of beginnen. Een beetje schuiven kan en mag altijd.

Misschien kies je dan alsnog voor hoofdstukken van redelijk gelijke lengte, of misschien blijven sommige hoofdstukken veel langer dan andere. Het mag allemaal, zolang jij maar vindt dat het de beste manier is om je verhaal te vertellen.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)