Hoe krijg je weer inspiratie als je vastzit? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Christianne over nieuwe inspiratie krijgen wanneer je vastzit met je verhaal.

Vraag:

‘Ik ben een boek aan het schrijven en het bestaat al uit zo’n 23.000 woorden, maar ik kom niet verder. De hoofdpersoon is nou in de Alpen en blijft daar haken. Hoe zorg je ervoor dat je weer inspiratie hebt, als dat al kan? Hoe zorg je ervoor dat je pen weer leeft?’

– Christianne

inspiratieAntwoord:

Bedankt voor je schrijfvraag en wat jammer dat je even zonder inspiratie zit. Bijna iedere schrijver heeft hier wel eens last van, maar de oplossing is makkelijker dan je misschien denkt. De kunst is om nieuwsgierig te blijven!

Stel jezelf vragen over de kern van je verhaal

Stel jezelf de volgende vragen. Dan weet je weer waar de kern van je verhaal om draait en vind je inspiratie om je verhaal nieuw leven in te blazen.

  • Wat wil je hoofdpersonage nou écht bereiken?
  • Waarom vindt hij/zij dat zo belangrijk?
  • Waarom is het moeilijk dit doel te bereiken? Welke omstandigheden, gebeurtenissen en mensen maken dit moeilijk?
  • Welke slechte eigenschap heeft je personage, die het moeilijker maakt om het doel te bereiken?
  • Hoe kan hij/zij die slechte eigenschap veranderen?
  • Wat kan hij/zij doen aan de andere omstandigheden en mensen die je personage van het doel gescheiden houden?
  • Hoe zal het bereiken van het doel het leven van je personage verbeteren?

De belangrijkste vraag: wat als?

En de belangrijkste vraag: ja maar, wat als…? Deze vraag kun je altijd stellen.

Wat als er ineens een lawine komt? Wat als de moeder van je personage onverwachts ook in de Alpen is? Wat als je personage een onverwacht telefoontje krijgt?

Probeer zo veel mogelijk ideeën te bedenken en schrijf ze op – ook de slechte ideeën! Hoe meer ideeën je opschrijft, hoe makkelijker het wordt om goede ideeën te bedenken. Kies vervolgens dat idee waar je het meest enthousiast over bent en schrijf lekker verder.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)