Hoe schrijf ik een goedlopend verhaal? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Marije over het opzetten en ordenen van je verhaal.

Vraag:

‘Ik heb heel veel inspiratie voor een boek, maar het is te veel en ik krijg het niet geordend. Welke informatie moet ik wel in mijn boek stoppen? Wanneer is het té toevallig? Passen deze gebeurtenissen wel bij elkaar? Ik weet dus niet waar ik moet beginnen en hoe ik een goed en lopend verhaal krijg.’

– Marije

Antwoord:

Zo lang je personages boeiend zijn en het verhaal spannend is, sleep je jouw lezers mee. Ze zullen je eventuele ’te toevallige’ dingen vergeven, omdat ze zien dat het goed past in het verhaal en je personages reageren op de manier die bij hen hoort.

Je hebt dus twee dingen nodig: kennis over je personages en een routeplanner van je verhaal.

Als schrijver moet je zo veel mogelijk te weten komen over je belangrijkste personages. Die kennis hoef je niet allemaal met je lezers te delen, maar als je personages voor jou als echte mensen aanvoelen, draag je dat gevoel vanzelf over en leeft je lezer meer mee.

Een goede manier om je personages te leren kennen is door vragenlijsten in te vullen of ze te interviewen. Personages op deze manier uitwerken vind ik een van de leukste en meest nuttige vormen van ‘research’ voor mijn  verhalen.

Wanneer je jouw personages goed kent, is het makkelijk om te bedenken hoe ze op bepaalde situaties en wendingen zullen reageren. En als je personages reageren op de voor hen natuurlijke manier, is je verhaal overtuigend. Ook als de gebeurtenis waar ze op reageren vreemd of toevallig is.

De volgende stap is om de routeplanner voor je verhaal op te stellen. Dat is een hele globale omschrijving van je verhaal, die ervoor zorgt dat je het overzicht over je verhaal houdt en niet vastloopt, omdat je weet waar je naartoe moet.

Je ziet dan welke gebeurtenissen en informatie je écht nodig hebt en welke misschien wel leuk zijn, maar niet voldoende toevoegen aan het verhaal.

De routeplanner stel je zo op:

  • Vraag jezelf af wat je hoofdpersoon en belangrijkste personages willen. Wat willen ze bereiken? Waarom? Waarom is dit doel moeilijk om te halen?
  • Vraag jezelf af hoe ze aan het einde van het verhaal veranderd zijn. Ook al weet je nog niet wat er in je verhaal gaat gebeuren, je hebt waarschijnlijk al wel een gevoel over je personages. Zijn ze veranderd, gegroeid als mensen tegen het einde van het verhaal, of blijven ze steken? Wie wil je dat er succesvol is? Wie wil je dat er faalt? Of misschien is er wel iemand die zijn/haar doel haalt maar er dan achter komt dat het zijn/haar problemen niet oplost.
  • Wanneer je weet hoe je personages aan het begin zijn en hoe ze aan het einde moeten zijn, kun je heel globaal invullen wat er onderweg moet gebeuren. Welke dingen moeten ze leren, doen, proberen om hun doel te bereiken of op een andere manier het einde van het verhaal te halen? Je hoeft hier niet alle gebeurtenissen en wendingen in te vullen, een paar sleutelmomenten zijn voldoende. De rest bedenk je vanzelf tijdens het schrijven.

Je hebt dan genoeg kennis van je personages en je plot, waardoor je kunt beslissen welke gebeurtenissen en ideeën er goed bij passen en welke juist niet helpen om je verhaal vooruit te duwen. De fundering van je verhaal ligt er goed bij en je bent er klaar voor om meters te maken! Ik wens je heel veel schrijfplezier.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)