Hoe begin ik met schrijven? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Marisha over beginnen met schrijven. 

Vraag:

‘Ik wil een boek schrijven, maar ik weet gewoon echt niet hoe ik moet beginnen. Ik zit daar maar een beetje voor me uit te staren, met mijn schrift en een pen, maar ik krijg niks op papier. Hoe lang ik daar blijf zitten, en hoe langer ik blijf nadenken. Heeft u misschien tips?’

– Marisha

begin schrijvenAntwoord:

Bedankt voor je schrijfvraag! Het is een herkenbare situatie. In plaats van meteen met je verhaal willen beginnen, kun je eens proberen om eerst ‘los’ te schrijven. Dat werkt als een warming-up, waarna je ontspannen en met nieuwe ideeën verder kunt.

Je zet bijvoorbeeld een kookwekkertje op een kwartier of half uur of spreekt met jezelf af dat je een bepaald aantal pagina’s vol wilt schrijven. En dan ga je gewoon schrijven!

Luister naar wat er in je opkomt, luister naar je gedachten. Het maakt niet uit wat je opschrijft, maar dat je aan het schrijven bent.

Blijf doorgaan, ook al denk je dat je niets weet om op te schrijven. Het is prima om ‘saaie’ dingen op te schrijven als ‘ik moet nog boodschappen doen’, ‘is de tijd nou nog niet om?’ of ‘mijn hand doet pijn van het schrijven’. Zo lang je pen blijft bewegen, doe je het goed! Boeiende inhoud komt dan vanzelf.

Al je zorgen en rommelige gedachten kun je op het papier kwijt. Dat geeft je ruimte in je hoofd om nieuwe ideeën te bedenken. Of misschien bedenk je al iets tijdens het schrijven.

Probeer het eens een paar dagen achter elkaar. Ik weet zeker dat het schrijven je dan een stuk minder moeilijk lijkt.

Wat vind jij de fijnste manier om te beginnen met schrijven? Laat een reactie achter.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)