Schrijftips van debutant Marlen Beek! - Boekschrijven.nl

We vinden het altijd leuk om debutanten aan de tand te voelen.

Wat zijn hun beste schrijftips? Hoe hebben zij hun eerste boek geschreven? Welke problemen hebben ze moeten overwinnen? Vandaag debutant Marlen Beek. Haar debuutthriller Stem! verschijnt in maart 2015 bij uitgeverij Ellessy.

Wil je na het lezen van dit inspirerende interview nóg meer schrijftips van Marlen?

Stel ze tijdens Schrijf! 2015. Marlen staat namelijk op het podium met haar presentatie ‘Beginnen met schrijven’. Tijdens de pauzes kun je haar alles vragen!

Klik: Debutant Marlen Beek op Schrijf! 2015

Interview

Marlen BeekWat is je naam?
Marlen Beek-Visser

Wat doe je naast het schrijven van boeken?
Ik ben manager bedrijfsvoering bij een kinderopvangorganisatie. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor financiën, kindplanning, secretariaat, facilitaire zaken en IT. Feitelijk alle afdelingen op het hoofdkantoor, met uitzondering van P&O.

Wilde je altijd al schrijfster worden?
Als kind wilde ik dokter worden. Ik vond ziekenhuizen mateloos intrigerend. Ik schreef wel graag als kind. Mijn leerkracht van klas 7 was op een bepaald moment zo onder de indruk van mijn opstel dat hij eronder schreef: ‘je moet een boek gaan schrijven’. Ik moest erom lachen, maar hij meende het nog ook. Ik kreeg een ‘heen-en -weer-schrift, waarin ik elke keer een stukje kon schrijven dat hij dan beoordeelde. Maar na een paar weken haakte ik af. Ik was een fanatiek turnster en dat vond ik toen veel belangrijker.

In mijn functie als medewerker pr en communicatie schreef ik in mijn werk wel veel zakelijke teksten, maar pas enkele jaren geleden heb ik mijn creatieve schrijfwerk weer opgepakt. Het was mijn dochter die mij inspireerde: toen zij een jaar of 11 was, schreef ze bijna dagelijks verhalen. En goed ook!

Wie zijn jouw 3 favoriete schrijvers?

  • Herman Koch: hij kan je letterlijk in het hoofd van de hoofdpersoon laten kruipen en neemt je tot in detail mee in diens denkproces en persoonlijke ontwikkeling. En hij is een no nonsens schrijver, daar houd ik van: niks laptop zonder internet, of je urenlang opsluiten in een zolderkamer. Na 1,5 of 2 uur schrijven stopt hij gewoon. Ook vindt hij de bewering dat je de hele dag in je hoofd met je boek bezig moet zijn, onzin. Als hij niet schrijft, denkt hij er gewoonweg niet aan. Dat heb ik trouwens ook.
  • Peter Buwalda: zijn meesterwerk Bonita Avenue moet iedereen eigenlijk lezen. Op elke bladzijde staan juweeltjes van zinnen en metaforen, waarvan je niet door hebt dat ze het zijn, omdat de vaart in het verhaal blijft. En dan heb ik het nog niet eens over het fantastische plot.
  • Nicolo Ammaniti: zijn boeken zijn sfeervol en vaak bijna aandoenlijk geschreven. Hij sleept je mee in persoonlijke drama’s van Italiaanse hoofdpersonen, waarbij je niet anders kan dan met hen meeleven.

Hoe heb jij het schrijversvak geleerd?
Ik ben een autodidact. Ik heb weliswaar een halve dag een workshop thriller schrijven gevolgd en een halve dag een workshop debuteren als schrijver, maar bij beide workshops ging het echter vooral over het proces om je als schrijver te profileren. Mijn inhoudelijke kennis heb ik verworven door het lezen van vakbladen over schrijven en door het lezen van de Schrijfbijbel.

Kan een event als Schrijf! 2015 daarbij helpen?
Ja zeker. Schrijf! 2015 helpt je om je te laten inspireren, om de schrijfmotor aan te zetten en alvast een beetje op te trekken. Sommige startende schrijvers hebben zoveel excuses om maar niet te hoeven beginnen. Maar dat is nu juist de truc: je moet ‘gewoon beginnen’. Die eerste letters op papier zetten. Elke dag of elke week een doelstelling hebben, hoe klein ook. Het hoeft niet meteen perfect. Sterker nog, dat kan helemaal niet.

Stem marlen beekHoe kom jij aan ideeën voor je boek?
Zoals gezegd, ik ben niet iemand die de hele dag van alles om zich heen ziet wat tot een verhaal of een boek kan leiden. Ik zie en hoor wel veel, maar dat beklijft lang niet altijd. Ik zit denk ik te veel in het moment. Dus als ik echt een nieuw idee wil opdoen, dan ga ik ervoor zitten. Ik brainstorm, schrijf steekwoorden op, denk in tegenstellingen of onverwachte sitiuaties. Dan krijgt het langzaam vorm. Ook internet is een prima bron, als ik bewust op zoek moet naar een onderwerp. De rest ontstaat al schrijvende.

Hoe verzin je een personage?
Een personage verzin ik niet echt, die komt tot leven terwijl ik aan het typen ben. Ik definieer van tevoren alleen enkele globale kenmerken. En ik merk dat ik altijd wel iemand die ik ken op mijn netvlies heb. Dat is vaak iemand die heel ver van mij af staat.

Namen zijn wat mij betreft van ondergeschikt belang. Ik verander rustig de naam van een van de hoofdpersonen als ik al klaar ben met het boek. Een naam moet wel onderscheidend zijn, dus niet heel erg algemeen, anders onthouden lezers het niet. En ik probeer associaties met bekenden te voorkomen.

Kan je 3 tips geven om dialogen levensechter te laten klinken?

  1. Tip: gebruik geen bijwoord om het woord ‘zeggen’ aan te kleden. Bijvoorbeeld: zei hij triomfantelijk. Je moet de mindset van het personage niet invullen voor de lezer, laat de lezer dat zelf ontdekken, door wat er gebeurt of wat er gezegd wordt.
  2. Tip: maak er geen vraag-en-antwoordspel van. Dat gebeurt in het echte leven ook niet.
  3. Tip: vergeet dat je familie of werkgever je tekst of boek leest. Als grof taalgebruik functioneel is in een scène, schrijf het dan op, zonder gêne.

Wat doe jij als je te maken krijgt met het schrijversblok?
Dat heb ik vrijwel nooit. Je moet gewoon aan de slag gaan. Je geplande aantal woorden typen. Dan komt de inspiratie vanzelf. Alleen als ik om twaaf uur ’s nachts nog probeer te schrijven, omdat ik er zin in heb, ben ik wel eens te moe.

Welke angsten heb jij moeten overwinnen?
Ik heb niet echt last van angsten. Je moet als beginnende schrijver wel kunnen omgaan met afwijzingen. Zeker als je op zoek gaat naar een uitgever. Bij de eerste afwijzing heb ik flink moeten slikken. Daarna dacht ik: dit is dus waar ik de komende tijd mee te dealen heb, dus ik moet er maar aan wennen en me ertegen wapenen. Dat is prima gelukt. Als ik weer eens een afwijzing kreeg, was mijn man teleurgestelder dan ik.

Welke fouten heb jij gemaakt?
Ik heb een heel boek (thriller) geschreven zonder enige kennis van zaken. Ik ben out of the blue begonnen met het schrijven ervan omdat ik dacht ‘dat ik dat ook wel kon’. Maar daar was mijn optimisme echt mijn valkuil. Pas toen ik ging lezen over schrijven en schrijftechnieken, ontdekte ik hoeveel beginnersfouten ik had gemaakt. Het manuscript staat nog steeds op mijn harde schijf. Ik zie het als oefenmateriaal.

Welke gouden schrijftip heb je voor (beginnende) schrijvers?
Zorg dat je een schrijfcursus volgt of gaat lezen over schrijftechnieken / creatief schrijven. Dat voorkomt onnodige herstelwerkzaamheden. En ga korte verhalen schrijven. Doe mee met schrijfwedstrijden. Je ontdekt dan hoe je in de markt ligt en je doet vaak leuke contacten op. Wanhoop niet als je niet meteen in de prijzen valt. Blijf je ontwikkelen en blijf schrijven, dan wordt het elke dag een beetje beter.

Wil alle tips, do’s & dont’s van Marlen? Kom naar Schrijf! 2015!

Klik: Debutant Marlen Beek op Schrijf! 2015

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)