Schrijf jij al in geuren en kleuren? - Boekschrijven.nl

Schrijf jij al in geuren en kleuren? Voer jij je lezer mee in jouw verhaalwereld, zodat hij alles om zich heen vergeet? Zodat hij verder wil lezen, tot de allerlaatste punt?
De lezer verleiden met goed gekozen woorden, met indringende beelden en huiveringwekkende details, dat is waar iedere schrijver naar streeft. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Zelf had ik vaak het gevoel dat mijn teksten een flauwe afspiegeling waren van de beelden in mijn hoofd. Dat het mij niet lukte om de situaties in mijn verhaal levendig aan de lezer te presenteren.

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat beeldend schrijven veel te maken heeft met je schrijfstijl. En die kunt je verbeteren door op allerlei manieren te oefenen.
Iedere vaardigheid die je wilt aanleren kost tijd en moeite, maar ik geef je hieronder graag alvast een paar gemakkelijk uitvoerbare tips. Zodat jouw teksten ook gaan sprankelen.

Tip 1: Lees goede boeken
Daarmee vergroot je je woordenschat en dat is nodig om heel precies te kunnen opschrijven wat je bedoelt. De woordenschat van de volwassen Nederlander varieert tussen de 10.000 en 25.000 woorden.
Wie leest, komt automatisch in contact met de woordenschat van een ander. Als je woordenschat niet zo uitgebreid is, is de kans groot dat je onbekende woorden tegenkomt. Vaak is het niet eens nodig om deze nieuwe woorden op te zoeken: door de context begrijp je meestal de betekenis.

Tip 2: Lees hardop
Jarenlang heb ik met veel plezier voorgelezen aan mijn kinderen, maar daarna stopte het voorlezen. Dat is heel jammer, want door teksten hardop uit te spreken worden klanken en ritmes in het onderbewuste geëtst.
De voorlezer ontwikkelt automatisch gevoel voor goed taalgebruik en ook voor de opbouw van scènes en verhalen. Voorgelezen teksten komen dieper binnen. De voorlezer noteert onbewust ook zaken als het effect van afwisseling in gebruik van korte en lange zinnen, van natuurlijke dialogen en van efficiënte samenvattingen binnen het verhaal.
Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor de voorlezer, maar zeker ook voor de toehoorder. Ook bij hem of haar komen klanken en ritmes binnen. Dus heb je niemand voor wie je kunt voorlezen en wil je niet aan jezelf voorlezen, overweeg dan eens om audio boeken te luisteren.
Vaak leest de schrijver zelf het boek voor. Dan weet je zeker dat de klemtoon op de juiste plaats valt en dat de stiltes goed gekozen zijn. Geniet van het verhaal en weet dat je ondertussen aan je schrijfstijl werkt.

Tip 3: lees gedichten
Wil je leren om beeldend te schrijven dan kan het lezen van gedichten een prima leerschool zijn. Dichters zijn bij uitstek schrijvers die metaforen gebruiken. Zij spelen met taal, met betekenis, met ambiguïteit (Ken je dit woord niet? Dat betekent dubbelzinnigheid in de taal.), met klank en kleur.
Veel dichters spelen ook met vorm op de pagina. Misschien denk je dat je daar als prozaschrijver niet zoveel aan hebt. Toch is ook hier het onbewuste aan het werk. De visuele speelsheid op de bladspiegel van de poëziebundel stimuleert ons onderbewuste om speelsheid in de constructie van onze eigen verhaal te brengen.

Cursus Zintuiglijk Schrijven
Omdat cursisten mij vaak vroegen hoe zij hun schrijfstijl kunnen verbeteren, ontwikkel ik momenteel een uitgebreide cursus waarin ik al mijn kennis over beeldend schrijven overzichtelijk aanbied.
Deze cursus heet Zintuiglijk Schrijven, hij komt op 15 maart beschikbaar en is bedoeld om je te helpen je schrijfstijl naar een hoger niveau te brengen. Door het kiezen van de juiste details, te leren die te doseren en die op te schrijven in treffende bewoordingen gaan ook jouw teksten sprankelen.
Ik heb besloten om de cursus Zintuiglijk Schrijven te reserveren voor deelnemers aan mijn live workshops.

Maar als lezer van boekschrijven.nl kun je Zintuiglijk Schrijven tijdelijk bestellen. Tot en met zondag 4 maart 2018 kan dat via deze link. Na die datum is Zintuiglijk Schrijven niet meer in de webshop verkrijgbaar.

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.

Laatste berichten van Marjon Sarneel (toon alles)