De juiste mindset voor het schrijven van je boek - Boekschrijven.nl

Als je een boek schrijft, dan heb je een doel. Je wilt:
– je verhaal delen
– je kennis en ervaring delen
– je profileren als expert
– je lezers vermaken of inspireren
– een groter netwerk
– de media bereiken
– je boek publiceren
– je naam op de cover

Hoe succesvol jij je voelt over je boek is afhankelijk van je doel. Bij mijn boek ‘Met je smartphone het bos in’ wilde ik vooral mijn visie over de combinatie van digitale middelen en de natuur laten zien. Daarnaast was het mijn bedoeling om leerkrachten en ouders te inspireren. Mijn huidige boek schrijf ik omdat ik mijn kennis en ervaring over schrijven wil delen en natuurlijk om mijzelf als expert te profileren.

Ik ben benieuwd: Wat is jouw doel?

Wat heb je nodig voor een succesvol boek?
Misschien heb jij een ander doel dan ik, maar de ingrediënten voor succes zijn wel dezelfde. Wat je namelijk nodig hebt voor een succesvol boek is:
1. een verhaal
2. kennis en ervaring (in het geval van non-fictie)
3. boekmarketing
4. tijd
5. focus
6. commitment

1. Een verhaal
iedereen heeft een verhaal te vertellen. De vraag is alleen: Is jouw verhaal ook interessant voor anderen? Afhankelijk van jouw ideale lezer kies je een bepaalde vorm voor je verhaal. Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je terecht bij een schrijfcoach of redacteur.

2. Kennis en ervaring
Schrijf je een non-fictieboek, dan weet je in de meeste gevallen veel meer over je
onderwerp dan jouw ideale lezer. Het is wel belangrijk dat je schrijft voor die lezer en je onderwerp afbakent.

3. Boekmarketing
Als je je boek wilt verkopen, begin dan al vanaf je eerste woord met boekmarketing. Betrek de lezers bij je boek. Deel je deadline en stel vragen. Wat willen ze weten, aan welke titel geven zij de voorkeur? Zo creëer je vanaf het begin al fans.

4. Tijd
Helaas, ik kan er niets aan doen. Een goed boek schrijven kost tijd, veel tijd. Als je echt de beslissing neemt om een boek te schrijven, dan maak je daar tijd voor vrij. Een nee tegen anderen is een ja voor je boek, dus voor jezelf en de lezers.

5. Focus
Als je net start met schrijven, ben je nog heel enthousiast. Maar na verloop van tijd ervaar je steeds meer afleiding van bedrijfs- of privézaken. Dan denk je: Dat boek kan ook best een weekje wachten. Alleen, voor je het weet worden het er twee en dan veel meer… Hoe zorg je er nu voor dat je focus houdt bij het schrijven van je boek?

6. Commitment
Om echt je boek te schrijven, heb je volledige commitment nodig. Vooral commitment om te blijven schrijven. Je maakt een afspraak met jezelf en doet een belofte aan je lezers.

Hoe zorg je voor de juiste mindset?
De laatste drie punten gaan echt over je mindset. Dat lukt je niet altijd alleen. Een schrijfbuddy of een schrijfcoach die zich richt op motivatie kan je daarbij helpen.

Wil jij ook een boek schrijven? Meld je dan hier aan voor de gratis online training van Jolanda Pikkaart: Start met je boek!

 

The following two tabs change content below.
Jolanda is een kleurrijke schrijfcoach, met de focus op non-fictie (ondernemers). Jolanda combineert schrijven, mindset en boekpromotie. www.jolandapikkaart.nl

Laatste berichten van Jolanda Pikkaart (toon alles)