Interview Marcel van Driel - Boekschrijven.nl

MARCEL LIVE ZIEN? BESTEL HIER JE TICKET VOOR SCHRIJF! 2017

Marcel van Driel zei zijn baan op en verkocht zijn huis om zijn eigen droom te volgen: kinderboekenschrijver worden. Nu schrijft hij boeken voor kinderen en volwassenen. Inmiddels heeft hij in bijna 15 jaar tijd 50 boeken op zijn naam staan. In dit interview gaan we in op de zoekende schrijver, op alle ervaringen die Marcel als schrijver heeft opgedaan en de tips die hij op basis daarvan mee wil geven. En je krijgt de kans om jouw vraag aan Marcel te stellen tijdens Schrijf! 2017, hét schrijfevent van Nederland. Marcel zal een lezing geven en op basis van zijn ervaringen vertellen wat de mogelijkheden zijn bij het verwezenlijken van je schrijfdroom. Daarbij geeft hij je praktische tips!


Boekschrijven: Ik wil het interview niet zozeer richten op alle schrijftechnieken die er zijn. Hier is al veel informatie over te vinden en er is al veel over geschreven.

Marcel van Driel: Plus dat het ook nergens over gaat. Er zijn zoveel verschillende manieren en er is niet één juiste manier. Veel van die keuzes hebben te maken met het boek dat je op dat moment schrijft en niet met schrijven in zijn algemeenheid. Ik zie ook vragen op forums van mensen die een boek gaan schrijven en vragen ‘Wat raad je mij aan? Om het in de ik-vorm of in de derde persoon te schrijven?’. Die keuze komt uit je boek voort, niet uit ‘Goh, wat zal ik vandaag eens doen?’. Het is een hele bewuste keuze waarom je jouw verhaal in de een of andere vorm gaat vertellen. Daar moet je over nadenken. Ik geloof niet in algemene antwoorden. Ik lees heel veel over schrijven, ik leer daar heel veel over, gebruik waar ik wat aan heb en negeer de rest.

Natuurlijk gaat schrijven ook over techniek, dat is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Wat jij te vertellen hebt, wat jij als enige kan vertellen, dát is waar het om gaat.

We krijgen veel vragen van mensen die graag een boek willen schrijven, maar geen inspiratie hebben of kunnen vinden. Maar de drang om te schrijven is er dus wel. In eerdere interviews las ik dat je jouw inspiratie onder andere haalt uit andere media en cultuur. Zoek je dit echt op als je inspiratie nodig hebt of is het zo dat je bijvoorbeeld een serie kijkt en je dan allerlei ideeën krijgt?
Meestal heb ik een soort van basisidee. En waar dat vandaan komt is altijd moeilijk te zeggen. Ik loop over straat of sta onder de douche en opeens krijg ik een idee voor een verhaal. Daar begint het bijna altijd mee. Als je voor de eerste keer sport, dan voel je spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Bij schrijven is dit net zo, het zoeken naar verhalen is ook een spier. Het is een manier van kijken naar de wereld. Je stelt continu de vraag: ‘Waarom is iets zo?’. Houd altijd je oren en ogen open. Kijk om je heen als je op straat loopt. Waarom doen mensen dingen? Zorg ervoor dat je altijd nieuwsgierig bent en blijft!

Bij mijn serie Superhelden.nl was ik onder andere geïnspireerd door Ender’s Game van Orson Scott Card. Dit is een van mijn favoriete boeken. Normaal zeg je bij kindsoldaten: ‘Dat is niet wat je wil’. Maar als het lot van de aarde daarvan afhangt, mag het dan wel? Dat vind ik een interessante vraag en dat was de bron voor Superhelden.nl, ook al is dat een heel ander boek dan Ender’s Game.

Het uitwerken van een boek is voor een groot deel gewoon werk, gaan zitten en lijntjes maken. Jonathan Safran Foer zei eens: ‘Als ik nog niet weet welk boek ik ga schrijven, komt elk idee gewoon in mijn hoofd terecht. Zodra ik voor een boek kies, komt er een soort trechter op mijn hoofd waar alle ideeën in terechtkomen. Het tuitje is het boek waar ik op dit moment mee bezig ben. Alle ideeën komen binnen via de trechter en dat wat ik niet nodig heb sla ik ergens anders op.’ Zelf doe ik dat fysiek, bijvoorbeeld met verschillende mapjes op mijn computer.

Ik kan mij erover verbazen dat mensen zeggen dat ze wel willen schrijven, maar niet weten waarover. Voor mij is dat een buitenaardse wereld. Ik ben ook ondernemer en ik hoor ook heel vaak: ‘Ik wil een bedrijf starten, maar ik weet niet wat’. Onbegrijpelijk. Het begint met iets wat je wilt en dan voer je het uit. Ik vraag mij wel eens af of mensen écht een boek willen schrijven of dat ze eigenlijk ‘schrijver willen zijn’.

We krijgen de vraag wel met enige regelmaat. Ik wil wel schrijven, maar ik heb die inspiratie niet. Ik weet niet waarover, maar ik wil dus wel een boek schrijven.
Wat is de motivatie dan om te schrijven? Is het dan het romantische idee van mensen die graag een eigen boek willen hebben? Zo romantisch is het nooit. Het is onwijs hard werken. Mensen zien alleen het boek, de bestseller, niet de jaren die je erin gestoken hebt, de mislukkingen, de afgekeurde en afgewezen manuscripten.

Als je echt wilt schrijven, dan ga je niet zitten wachten op inspiratie. Als je wilt schrijven, dan schrijf je met een bepaalde regelmaat. Natuurlijk heb je altijd periodes waarin je niet schrijft, zoals je vakantie of wanneer je ziek bent. Maar je kunt standaard na je werk nog best 500 woorden schrijven of bij het ontbijt 100 woorden. Stel dat je elke dag 500 woorden schrijft, dan schrijf je gewoon 1 of 2 boeken per jaar! Je gaat zitten, opent je verhaal en schrijft verder waar je de vorige keer gebleven was. Stel jezelf de vraag waarom je wilt schrijven. Wat wil je vertellen over de wereld? En als je merkt dat je huidige manier van schrijven voor jou niet werkt, dan probeer je het lekker op een andere manier. Het is ook je weg vinden in wat voor jou prettig is.

Heb je wel eens een verhaal geschreven waarbij je op een bepaald moment dacht ‘Dit gaat niet wat worden.’?
Vaker dan me lief is. En dan begin ik opnieuw. Soms is het de vorm die niet klopt. Ik had ooit een verhaal dat spannend en grappig moest worden, maar het was op de verkeerde manier grappig. Ik heb het meerdere malen opnieuw geschreven, net zolang totdat ik de juiste vorm had. Totdat het helemaal klopte.

Bij Superhelden.nl 3 had ik een denkfout gemaakt met de slechterik. Hier kwam ik achter toen ik het manuscript inleverde. Een collegaschrijver heb ik toen het verhaal verteld, ze stelde vragen en ik kwam erachter dat de motivatie van de slechterik niet klopte. Het heeft mij uiteindelijk een jaar extra gekost, omdat ik alles moest herschrijven. Maar dat is het vak.

Om Superhelden.nl 4 af te kunnen schrijven, heb je besloten om een aantal maanden offline te gaan. Is dit een standaard procedure geworden?
Vaak zijn er zoveel prikkels die afleiden van het schrijven. Afgelopen woensdag werd bijvoorbeeld bekend dat Trump president is geworden. Dat kan mij dan de hele dag afleiden. Hetzelfde geldt voor social media. Vijf minuten op Facebook kan zo een uur worden. Als ik offline ben, heb ik die neiging veel minder. Het geeft mij heel veel ruimte om voor een langere periode door te schrijven. Ook hier moet je een manier vinden die prettig voor je werkt.

Je hebt voornamelijk boeken geschreven voor jeugd, maar bent nu bezig met je eerste fictie boek voor volwassenen: Nachtmerrieman. Is de drang om een roman te schrijven voor volwassenen er altijd al geweest?
Ook hier begon het met een verhaal dat ik moest vertellen. Ik had een idee dat absoluut niet geschikt was voor kinderen. De uitgever was heel enthousiast. ‘Ga het maar schrijven.’ In basis zijn kinderboeken en boeken voor volwassenen natuurlijk hetzelfde. Je hebt een personage, er is conflict of een probleem en dat moet worden opgelost. Een spannend boek is een spannend boek. Qua taal is het natuurlijk wel iets heel anders. Ik schrijf ook niet tegelijk aan Superhelden.nl 4 en Nachtmerrieman. Ideeën schrijf ik voor beide boeken op. Maar twee grote romans kan ik niet door elkaar schrijven. Er zijn vast mensen die het kunnen. Ook daarin geef ik het advies: Probeer je eigen weg te vinden.Favoriete kinderboek:

Het oneindige verhaal en Meester van de zwarte molen.

Schrijftip:
Voor mij werkt het om enig idee te hebben van het einde van het boek voordat ik begin. Een richting waar ik naartoe wil.

Favoriete werkplek:
Meest praktische is thuis, maar ik schrijf ook wel eens in een huisje of de kroeg. Weinig afleiding is het belangrijkste.

Schrijfdroom:
Ik bedenk per boek: ‘Wat heb ik nog niet gedaan?’. Ik wil zoveel mogelijk boeken schrijven. Niet om de hoeveelheid, maar omdat ik zoveel ideeën heb.

Mooiste compliment voor jou als schrijver:
Kinderen die dachten dat ze een hekel hadden aan lezen, Superhelden.nl hebben gelezen en nu alleen maar meer wil lezen.


Tijdens Schrijf! 2017 zal Marcel van Driel een lezing geven over het waarmaken van jouw schrijfdroom. Je weet dat het mogelijk is. Maar hoe? Marcel laat de mogelijkheden zien én geeft praktische tips over het bereiken van jouw doel. Het waarmaken van die schrijfdroom. Het maakt niet uit in welk deel van het proces je zit. Of je nou net begint met schrijven of dat je boek al bij de drukker ligt, je krijgt hoe dan ook tips die je mee kunt nemen in je volgende stap.

Marcel van Driel staat natuurlijk open voor vragen uit het publiek. Heb jij een vraag voor Marcel die je tijdens Schrijf! graag wilt stellen. Vul dan via deze link het formulier in en wie weet zal Marcel jouw vraag op 11 februari beantwoorden.

 

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)