Genre van een boek bepalen

Als je een verhaal wilt schrijven, moet je eerst je stijl gevonden hebben en je toon bepaald. Maar bovenal moet je weten in welk genre je je thuis voelt. Ben jij een non-fictie schrijver? Een biograaf? Een essayist? Je kunt aangetrokken zijn tot science fiction of tot fantasy, tot thrillers of chicklit. De keuze voor je genre moet voortkomen uit een aantal overwegingen.

Plezier hebben

Ten eerste is het belangrijk dat je je vermaakt tijdens het schrijven. Als het werken aan je verhaal voelt als een opoffering, kun je er donder op zeggen dat dat terug te lezen is in je tekst. Schrijfplezier slaat over op de lezer. Natuurlijk kun je niet elke dag overlopen van enthousiasme. Als buiten de zon schijnt ga je misschien liever op een terrasje zitten. Doen, zou ik zeggen. (En neem toch voor de zekerheid je kladblok mee…)

Boek makenBegin niet te snel aan je verhaal

Je komt er alleen achter welk genre bij je past, als je er veel uitprobeert. De verleiding is groot om meteen aan een groots werk te beginnen. Dat is logisch.

Je ziet in gedachten de stapels boeken in de winkel liggen, met in grote letters jouw naam erop. Je wilt zo snel mogelijk aan de slag. Maar haastige spoed is zelden goed.

Als ik ga klussen, begin ik meteen spijkers te slaan en planken af te zagen. Vrijwel altijd blijken die spijkers toch op de verkeerde plek te zitten, en hadden de planken een stuk minder kort gemoeten. Ik zou wat langer na moeten denken voor ik begon. Ik zou netter werk afleveren, sneller klaar zijn en minder kosten maken.

Praktisch denken

Welk genre biedt je praktisch de meeste mogelijkheden? Als je al een idee hebt van het verhaal dat je gaat maken, probeer dan eerst eens wat verschillende manieren waarop je het kunt vertellen. Probeer een paar uiteenlopende stijlen. Maak twee of drie opzetten van de structuur en vertelperspectief. Je zult, al doende, merken dat het ene probeersel veel prettiger werkt dan het andere.

Stel, je hebt een opa die altijd de meest fantastische verhalen over zijn leven vertelt. Je denkt: dat moet op papier gezet worden. Je kunt er fictie van maken. Dat wil zeggen dat je zelf een personage bedenkt, gebaseerd op je opa. Hij maakt dingen mee, die geïnspireerd zijn op je opa’s ervaringen.

Je kunt er ook voor kiezen om je opa drie dagen non stop te interviewen. Met dat materiaal giet je zijn leven in een verhaalvorm. Een biografie dus. Als je deze methode neemt, moet je hem er overigens wel op voorbereiden dat je nog 500 keer aan de telefoon hangt met extra vragen over hoe het ook alweer ging…

Maak een keuze

Het kan zijn dat je ideeën hebt voor een familietragedie. Maar je bent gek op thrillers, dus eigenlijk moet er ook een moord in. En een ontvoering. Tegelijkertijd wil je met je verhaal een filosofie uitdragen. Namelijk hoe zeer mensen zich laten leiden door schaamte en hun hele leven bezig zijn eerdere fouten goed te maken. Alles bij elkaar is dat een hele hoop.

Vooropgesteld, ik denk dat zo’n boek wel te schrijven moet zijn. Maar dan wel door een doorgewinterde auteur die barst van de schrijfervaring. Als je begint met je eerste boek, zou ik het wat rustiger aan doen. Houd het eenvoudig. Zo is de kans het grootst dat je je verhaal in de hand houdt en dat de lezer niet verdwaalt.

Hoe staat het met jouw verhaal?

Iedereen heeft zo haar eigen weg af te leggen in de zoektocht naar de ultieme vorm. Aan de hoeveelste nieuwe versie ben jij inmiddels toe? En welke andere vormen heb je al achter de rug? Ik ben benieuwd. Je kan je reactie hieronder kwijt!

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)