Drie simpele tips om de juiste personages te vinden voor je verhalen - Boekschrijven.nl

Door Marjon Sarneel

Het is zover! Je wilt een verhaal schrijven, maar hoe vind je de juiste personages? Als jouw schrijfkriebels je op dit blog hebben gebracht, komt dat goed uit. Want hieronder geef ik je drie simpele tips om jouw personages te vinden.

Maar eerst dit!
Verhalen gaan altijd over mensen, maar als we het hebben over de mensen die in verhalen rondlopen, noemen we hen personages. Om aan te geven dat de mensen in je verhaal verzonnen zijn. Personages zijn namelijk geen mensen, maar als schrijver doe je wel je best dat je lezer gelooft dat je personages echte mensen zijn. Je schept een illusie!

Personages verzin je. Precies zoals je deed, toen je als kind fantaseerde: ‘en toen was jij de koning en ik de koningin’. Met een stuk oude vitrage en de hoed van opa kwamen we een heel eind.

TIP 1: de familie- en vriendenkring
Met het verzinnen of ontwerpen van personages hoef je niet altijd van vanaf nul te beginnen. Als schrijver kun je ‘stelen’ uit de werkelijkheid. Uit je familie- of vriendenkring bijvoorbeeld. Deze mensen ken je meestal vrij goed. Met velen heb je lief en leed gedeeld.

Daardoor weet je uit ervaring dat een en dezelfde persoon anders reageert in verschillende stemmingen en in verschillende situaties. Dit is precies wat je de lezer wil laten zien: hoe de reacties van jouw personage veranderen naarmate het verhaal zich ontvouwt.

Denk eens na. Wie uit jouw familie- of vriendenkring spreekt je aan als personage? Degene die het eerst in je gedachten komt, is waarschijnlijk degene waar je als schrijver het meest aan hebt.

Oom Hendrik
Neem bijvoorbeeld oom Hendrik, die vreselijk zuinige man. Jij wilt inderdaad graag een verhaal schrijven over iemand die de deksel op zijn neus krijgt vanwege zijn krenterigheid. Met oom Hendrik in gedachten maak je een lijstje van zaken die opvallen aan hem.

Observeer hem onopvallend tijdens verjaardagsfeestjes of familiebijeenkomsten. Of ga eens bij hem een kop koffie drinken. Verzin een smoes. Neem gebakjes mee. Kijk wat er gebeurt en noteer wat ervan kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat je de hele familie op je nek krijgt als je verhaal gepubliceerd wordt, verander je hier en daar wat aan de feiten. Je bent trouwens toch meer geïnteresseerd in die specifieke eigenaardigheden. Op die manier houd je het schrijven interessant, want om bestaande situaties aan te passen, zet je je verbeelding in gang. En van het een komt het ander.

TIP 2 – Mensen uit je omgeving
Als schrijver is het belangrijk dat je je ogen open houdt. Je moet immers materiaal verzamelen! Als je eenmaal achter je schrijftafel zit, wil je dat ideeën en beelden als vanzelf gaan stromen. Daarvoor is het nodig om jezelf te vullen: schrijver ben je vierentwintig uur per dag.

Gelukkig zijn er, behalve familie en vrienden, allerlei andere mensen in je omgeving die geschikt zijn om gebruikt te worden als sjabloon voor je personage.

Wat dacht je van de caissière, de conducteur en die mevrouw die iedere dag langsloopt met de hond? Waar het om gaat is dat ‘iets’ aan diegene jou het gevoel geeft dat hij of zij precies in jouw verhaal past. Net zoals je oom Hendrik uitkoos.

Het is niet altijd nodig dat je het ‘iets’ precies kunt omschrijven. Vertrouw op je intuïtie: jij bent verbonden met je verhaal, je houdt je ogen open en de rest lijkt soms net een beetje magie.

TIP 3 – de mensen uit de regionale krant
Een andere fantastische mogelijkheid als het gaat om het ontwerpen van personages is de regionale krant. Dagelijks staat die vol nieuwsberichten. Achter elk bericht zit een mens met emoties en verlangens. Een man die driegt van een flat te springen. Een vrouw die haar kind vergeet in een snikhete auto. Een puber die de auto van pa gebruikt voor joyriding.

Het hoeft niet altijd gruwelijk te zijn. Of je moet graag over dood en verderf schrijven. Dat kan. Anders kun je bijvoorbeeld voor je verhaal op zoek gaan naar de motivatie van een winkeldief of naar het waarom van de hockeymoeder die de clubkas leeghaalt.

Onlangs las ik een bericht over een vrouw die voor de tweede keer betrapt was bij het stelen van bloemen uit dezelfde winkel. Ik vind dat intrigerend. Als zoiets ook jouw verbeelding in beweging zet, prima! Het gaat erom dat ‘iets’ in het personage jou trekt. Waar je je personages vandaan haalt, dat blijft jouw geheim!

 

Wil je verder lezen over schrijven en over waarom je soms jezelf in de weg zit, waardoor het schrijven niet zo vlot loopt als je zou willen?
Download dan hier mijn gratis e-boekHoe je direct kunt starten met schrijven van verhalen op basis van je eigen leven zonder je zorgen te maken of je wel genoeg schrijftalent hebt.

 

The following two tabs change content below.
Marjon heeft zoveel ideeën voor schrijfcursussen dat ze de eerste online schrijfschool in Nederland heeft opgericht om alles in onder te brengen: Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS). Het aanbod groeit nog steeds.