Breng je verhaal tot leven - Boekschrijven.nl

Goed nieuws voor alle schrijvers: jouw verhaal bestaat al. Met een systemische werkwijze en behulp van jouw belevingswereld ben je in staat dit verhaal te ‘pakken’. Systemisch coach/counsellor Karen van Hout blogde al eerder over deze verrassende aanpak om langs de achterkant van de woorden jouw verhaal tot leven te brengen. Deze keer gaat ze door middel van een opstelling wat dieper in op het leren kennen van jouw personages. Is je interesse gewekt na het lezen van deze blog? Tijdens Schrijf! 2017 kun je zelf ervaren wat een opstelling voor jouw verhaal kan doen!   

De opstelling:
Midden in de ruimte wordt een persoon neergezet. Het is een representant voor een personage uit een verhaal. Een tweede
 persoon wordt ingebracht. En een derde. Een vierde en bij de vijfde staan alle hoofdpersonages uit het verhaal in de ruimte bij elkaar. Elke personage dat er bij komt brengt nieuwe informatie met zich mee. De personen nemen ieder een eigen houding aan. Ze reageren op elkaar. De ruggen worden toegekeerd of er is juist neiging om nader tot elkaar te komen. Alle vijf hebben een eigen manier van spreken. Zelfs de stemmen zijn verschillend. Net als de blikken die elkaar toegeworpen worden.

De schrijfster staat naast me. Met grote ogen kijkt ze naar wat zich voor ons afspeelt. Eerst kan ze het niet goed geloven maar het gebeurt echt. Stap voor stap ziet Lisa haar eigen boekverhaal tot leven komen.

Verheugt kijkt ze me aan. Ik zie opluchting en hoop in haar ogen. Haar uitgedachte verhaalverloop kwam niet uit de pen. Met wekenlang gepieker en een opgedroogde flow als gevolg. Hier ziet ze een mogelijkheid de personages uit haar boek beter te leren kennen. De informatie te vergaren die ze nodig heeft om haar boek te schrijven.

De personages vertellen:
Ik nodig Lisa uit om rond te lopen. Om haar verhaal eens letterlijk van allerlei kanten te bekijken. Tijdens het rondje stelt ze een vraag. Blij verrast is ze als er daadwerkelijk antwoord komt dat klopt met het personage zoals zij die bedacht had. Ze stelt nog een vraag en weer komt er antwoord.

Lisa krijgt de smaak te pakken. Speelt met de personages. Haalt iemand weg, zet iemand erbij. Verschuift wat. Kijkt wat de effecten van haar acties zijn.

De personages leggen haar uit wat ze voelen, wat haar acties met ze doen. Hoe ze tegenover elkaar staan, wat ze van de andere personages vinden. Ze vertellen Lisa welke gedachten ze hebben en wat hun dromen zijn. Ook vertellen ze waarom, in dit geval, de door haar geplande plot er niet in zit. En wat andere mogelijkheden zijn en hoe zij de situatie zien. Vervolgens geven ze suggesties die beter bij hen passen.

Wat de personage-opstelling voor Lisa doet
Lisa gaat er helemaal in op. Na enige tijd en uitleg van de personages is het voor haar helder. Wat een ervaring! Dit is waar ze tegenaan liep. Deze informatie was wat ze zo miste om verder te kunnen schrijven. Lisa meldt dat ze het ervaart als een enorme boost, heeft ruimschoots munitie gekregen en staat te trappelen om weer te schrijven.

Een paar maanden later krijg ik een mail van Lisa. Het boek is geschreven. Alles wat in de opstelling gebeurde en naar boven kwam heeft zijn plek gekregen. Alle inzichten die verworven zijn. De verhaallijn die zich ontwikkelde. Het verhaal heeft zelfs meer diepte en nieuwe extra lagen gekregen waardoor het verhaal nog interessanter is om te lezen.

Wat een personage-opstelling voor jou kan doen
Welk of wat voor verhaal je ook schrijft, ik weet zeker dat jij als schrijver tot nog meer inzichten zal komen dan je al hebt. Met als resultaat een verhaal met nog meer diepgang dan het al heeft.

Systemisch met je verhaal aan de slag gaan, werkt als een reis langs de achterkant van de woorden. Voorbij wat geschreven wordt, maakt het zichtbaar wat verborgen ligt. Het geeft je een andere toegang tot jouw eigen belevingswereld, een enorme inspiratiebron waar je je tot aan de allerlaatste punt aan kunt laven.

Proeven:
Wees ook de toeschouwer van je eigen verhaal. Neem de gelegenheid om in jouw verhaal rond te lopen. Leer je personages beter kennen. Ze zullen jou de nodige informatie verschaffen.

Wil je dit zelf doen? In een eerdere blog staat een oefening stap voor stap beschreven.
Wil je live een personage-opstelling meemaken? Misschien jouw vraag inbrengen?
Op zaterdag 11 februari 2017 worden je tijdens het schrijfevent Schrijf! 2017 twee opstelling workshops aangeboden.

– Karen van Hout

Steljeverhaalop.nl (produkt van OFWOOD)
Systemisch met je verhaal werken is een reis langs de achterkant van de woorden. Of het nou gaat om fictie of non-fictie. Korte verhalen, blogs of zelfhulpboeken. Een filmscript of Corporate story: Als je een verhaal wilt vertellen dan is het op te stellen.
Pak je kans om letterlijk in de schoenen te staan van je personage, de situatie of het proces dat je wilt uitwerken en schrijf een nog succesvoller verhaal.
Meer informatie is te vinden op www.steljeverhaalop.nl of mail naar karen@steljeverhaalop.nl.
2016 is het ‘jaar van het boek’. Om dit te vieren geldt voor een privé sessie ‘verhaalopstellen’ een speciaal ‘jaar van het boek’ tarief. (geldig tot 31 december 2016)

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)