Hoe maak ik afspraken met een boekhandel? - Boekschrijven.nl

Bijna klaar met het schrijven van je boek of even afleiding nodig? Het is nooit verkeerd om alvast na te denken over de verkoop van je boek. Welke kanalen ga je inzetten? Denk aan online verkoop, maar ook aan verkoop in de boekhandel of op bijvoorbeeld markten en beurzen. Een combinatie van beide is ook gebruikelijk. Kijk waar de doelgroep zich bevindt. Je kunt met je thriller op de afdeling kinderboeken gaan staan tijdens een beurs, maar vind je zo de koper voor je boek? Besluit je naar binnen te lopen bij een boekhandel, neem dan altijd een exemplaar van het boek mee.

Wil je meerdere boekhandels benaderen? Goed idee! Willen ze jouw boek verkopen, dan kun je deze uit eigen voorraad aanbieden. Het is daarbij belangrijk dat je de afspraken duidelijk op papier zet, zowel voor jezelf als voor de boekhandel. Noteer de gegevens van de boekhandel, het contactpersoon, de datum waarop ze het boek in de winkel leggen en wanneer hij weer uit de winkel wordt gehaald. Zorg er ook voor dat je duidelijk op papier hebt staan welke inkoop- en verkoopprijs en korting er is afgesproken. Vooral als je boek bij meerdere boekhandels ligt.

Boeken in consignatie
Leg je jouw boek in consignatie neer bij de boekhandel, dan betekent dit dat je het op risico van de uitgever doet. In het geval van eigen beheer ben jij dit. De boekhandel hoeft het boek vooraf niet in te kopen en betaalt pas wanneer er een verkocht wordt.

Om voorgenoemde reden ligt de boekhandelskorting bij boeken in consignatie lager. De boekhandelskorting is de korting op de verkoopprijs van je boek, die de boekhandel ontvangt als hij je boek inkoopt. Meestal wordt 42% aan boekhandelskorting gerekend. Omdat boekhandels bij verkoop in consignatie minder financieel risico lopen, wordt een lager percentage van 20-25% aangehouden. Een fijne bijkomstigheid natuurlijk!

Heb jij jouw boeken bij het CB liggen? Dan kunnen zij deze aan de boekhandels leveren. Heb je geen samenwerking met het CB, dan zul je de boeken zelf moeten brengen en, eventueel, ophalen.

Tips bij verkoop in consignatie
Het is belangrijk om vanaf het begin je administratie goed bij te houden. Weet hoeveel boeken je naar elke boekhandel hebt gestuurd en tot wanneer zij deze op voorraad houden. Wacht niet tot de einddatum om contact op te nemen, maar neem tussentijds ook één of meerdere keren de moeite. Toon interesse in de verkoop van je boek. Moet je extra boeken aanleveren en kun je nog iets doen om de verkoop te bevorderen?

Ga altijd met een positieve instelling naar de boekhandel en wees niet gelijk teleurgesteld als ze niet mee willen werken. Probeer de reden die ze geven altijd als positieve feedback te zien. Vaak maakt de boekhandel simpelweg een eigen selectie. Accepteer dit en ga door naar de volgende boekhandel.

Ligt jouw boek bij de boekhandel? Dan geeft dat natuurlijk een super trots gevoel! Waarschijnlijk kun je er niet eens mee wachten, maar laat dit aan iedereen die geïnteresseerd is horen. Breng je familie, vrienden én natuurlijk volgers op social media altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook dit is weer onderdeel van je boekpromotie.

 

The following two tabs change content below.

Peter Hendriks

Bij BoekenGilde begeleiden we je in het schrijven, drukken en uitgeven van je eigen boek. Van het eerste idee tot het moment dat je boek van de drukpersen rolt en het ingebonden wordt. Maar ook daarna staan we voor je klaar: we helpen je bij het in de markt zetten van je eigen boek.

Laatste berichten van Peter Hendriks (toon alles)