Een boek begint in je hoofd.
Het heeft weinig zin om vanuit het niets de eerste zin op papier te zetten. Voor een kort verhaal zou dat misschien nog kunnen. Maar een boek is breder opgezet.
Vergelijk het met het timmeren van een kast. In het wilde weg planken gaan zagen en tegen elkaar spijkeren is verloren moeite. Als je op de helft bent, kun je weer opnieuw beginnen.
Twijfel zorgt ervoor dat je niet begint met schrijven. Kan ik het wel? Voeg ik wel iets toe? Hoe begin ik? Deze en andere vragen met betrekking tot het beginnen met schrijven worden in de eerste module van onze schrijfcursus beantwoord. Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>
1) Neem jouw verhaal met je mee
Natuurlijk hoef je die eerste aanzetten niet per se in je hoofd te bewaren. Sterke nog, het is meestal juist prettig om je ideeën op te schrijven. Zodoende kun je, al schrijvende, je plannen uitwerken. Wat ik bedoel is: een tijd lang neem je je verhaal in wording met je mee, voordat je daadwerkelijk scènes gaat schrijven.
2) Geef jouw personages recht op eigenaardigheden
Je hebt personages, maar hebben ze al hun specifieke eigenaardigheden, die personages boeiend maken? Misschien niet. Dan kan het van pas komen om gespitst te zijn op mogelijke ervaringen die je kunt verwerken.
Stel: je hebt een gesprek met iemand die zo zeker van zijn zaak is, dat hij voortdurend zijn ogen sluit als hij tegen je praat.
Laat jij nou net zo iemand in je verhaal hebben rondlopen. Dan komt zo’n observatie prima van pas. Na verloop van tijd zal je merken dat je omgeving zeer genereus is met het aanreiken van bruikbaar materiaal.
3) Wees niet vaag maar specifiek
Bij het beginnen van een boek maak je het jezelf erg gemakkelijk als je concrete omstandigheden verzint.
Je hoofdpersoon heeft een specifiek beroep (ik noem maar wat: koffie proever in de Douwe Egberts fabriek). Ze woont op een specifieke plek (laten we zeggen: in de kelder van het huis van een vriendin, omdat ze zojuist gescheiden is). Kouwe klamme kelder, hete koffie, de zintuiglijkheid en de tegenstellingen dienen zich vanzelf aan…
4) Maak jezelf lekker met research
Hoe meer research je doet, hoe meer je jezelf lekker maakt om eindelijk aan de slag te gaan. Breng tijd door in de bibliotheek, en lees alles wat los en vast zit. Bijvoorbeeld over koffie. Je zult anekdotes en wetenswaardigheden tegenkomen, die verbazend soepel in je verhaal blijken te passen.
Kijk wel uit: sommigen raken verslaafd aan het doen van research en aan het vinden van mogelijke ingrediënten voor hun boek. De tekst die ze nog te schrijven hebben neemt alsmaar toe in omvang. Ze worden uiteindelijk bang om eraan te beginnen.
5) Weet wat je eigenlijk wilt zeggen
Probeer vooraf te bepalen wat het belangrijkste punt is dat je wilt overbrengen. Dat zal je helpen bij het maken van keuzes in je plot. Het geeft houvast. Dat betekent niet dat je daar star aan moet vasthouden. Misschien merk je gaandeweg wel dat er een gegeven opdoemt dat je veel meer interesseert dan waar je mee begon. Wees dan zo flexibel om van richting te veranderen.
Sta jij op het punt te beginnen? Ben je klaar voor de grote reis? Of mis je nog iets: een kompas, proviand, het zelfvertrouwen dat je het aankunt…
Twijfel zorgt ervoor dat je niet begint met schrijven. Kan ik het wel? Voeg ik wel iets toe? Hoe begin ik? Deze en andere vragen met betrekking tot het beginnen met schrijven worden in de eerste module van onze schrijfcursus beantwoord. Ga voor maar €9,95 direct aan de slag! Klik hier voor meer informatie>>
David Mulder
Laatste berichten van David Mulder (toon alles)
- Hoe je hoofdstukken schrijft die zinderen - 12 mei 2021
- Hoe schrijf je over jouw eigen leven? - 1 februari 2021
- Vier tips om meer te schrijven in minder tijd - 22 juli 2020