Hoe begin je aan een autobiografie? - Boekschrijven.nl

In deze blogrubriek behandelen de schrijfcoaches de leukste, moeilijkste en meest interessante vragen over schrijven. Deze keer een vraag van Woody over beginnen met het schrijven van je autobiografie.

Vraag:

‘Al enige tijd wil ik een autobiografie over mezelf en over mijn kleinzoon schrijven. Natuurlijk komen daar ook familie, vrienden en zelfs onze huisdieren in voor. We zijn van Indonesisch (Moluks) – Nederlands afkomst. De strekking of boodschap is de duo-cultuur waarin hij en ik zich manifesteren. Het moet een inspiratie bron zijn voor hem en wellicht anderen die het lezen. Maar, waar begin ik nu?’

– Woody

autobiografieAntwoord:

Wat een mooi geschenk voor je kleinzoon. Ik denk ook dat het veel andere lezers aan kan spreken. Maar eerst moet je het natuurlijk schrijven!

Er zijn veel schrijvers die hun autobiografie willen schrijven en geen idee hebben hoe ze ermee moeten beginnen. Deze drie stappen helpen je op weg:

Stap 1: maak een tijdlijn

Neem een groot vel papier en maak voor jezelf een lijst van alle gebeurtenissen en lessen die je wilt delen. Zie het als een soort tijdlijn: wat gebeurde er wanneer en waarom is dit interessant om te vertellen?

Hou je niet in. Deze lijst kan beter te lang dan te kort zijn. Schrappen kan altijd nog.

De kans is ook groot dat je tijdens het schrijven nog nieuwe punten voor je lijst bedenkt. Dat is alleen maar goed! Schrijf ze erbij op je lijst, zodat je ze niet vergeet en zodat je ziet hoe ze in het grote plaatje passen.

Deze lijst geeft je houvast tijdens het schrijven. Je ziet het grote geheel en dat je een hoop ideeën hebt om over te schrijven. Dat helpt om writer’s block te voorkomen.

Stap 2: gebruik je zintuigen

Wanneer je denkt dat je alle belangrijke dingen hebt opgeschreven, gebruik dan je zintuigen om nog meer herinneringen op te halen. Geuren, smaken en plekken kunnen gedachten naar boven brengen waarvan je dacht dat je ze was vergeten.

Wat at je graag toen je jong was? Wat was je lievelingssnoep, je lievelingstoetje? Wat at je als eerste toen je in Nederland aankwam? Eet die dingen nog eens.

Ga naar de plekken die een rol spelen in je levensverhaal. Waar je hebt gewoond, waar je naar school ging, waar je speelde, waar je graag uit ging… Hoe zien die plekken er nu uit? Hoe zijn ze veranderd?

Luister naar je lievelingsmuziek van toen je kind, tiener, jongvolwassene was. Waarschijnlijk herken je nog veel teksten en melodieën. Luister naar de muziek en luister naar je hoofd, welke herinneringen en aanwijzingen komen nog meer naar boven?

Stap 3: schrijf waar je zin in hebt

Je hebt nu een waslijst aan ideeën en verhalen die verteld moeten worden. Waar ga je mee beginnen? Makkelijk: begin met het schrijven van dat stuk waar je het meest zin in hebt.

Dankzij je lijst houd je het overzicht en zorg je ervoor dat je niks vergeet te vertellen. Je hoeft dus absoluut niet op volgorde te werken. Schrijf die stukken waar je enthousiast over bent. Dan werk je het snelste, met het meeste plezier en daarna heb je nog genoeg tijd om alle stukken in een mooie volgorde te gieten en de gaten op te vullen.

Heb je zelf een schrijfvraag? Stel hem hier.

The following two tabs change content below.

Sanne Visch

Wij geloven dat iedereen een verhaal heeft, net als jij. En dat ook jouw verhaal het waard is om op te schrijven. Bij Boekschrijven.nl helpen we je met alle liefde bij het verwezenlijken van jouw schrijfdroom.

Laatste berichten van Sanne Visch (toon alles)