Om te schrijven hoef je geen fantasie te hebben - Boekschrijven.nl

Geweldig, als je fantasie hebt. Dat komt van pas als je verlegen zit om een leugentje om bestwil. Of als je kinderen naar bed brengt die een verhaaltje eisen. O, en als je een boek schrijft. Dan ook. Toch?

Ik vraag het me af. Fantasie wordt in het woordenboek omschreven als: ‘verbeeldingskracht, kracht zich iets voor te stellen’. Uit die definitie blijkt al dat de schrijver niet vanuit het luchtledige het ene na het andere briljante idee te binnen schiet. Het gaat erom dat de schrijver er goed in is om zich een situatie levendig voor te stellen. En dat hij van daaruit een slimme keuze maakt uit de mogelijkheden voor een vervolg.

Ikzelf heb geen fantasie, heb ik gemerkt. Hoe langer ik mijn schrijfproces analyseerde, hoe sterker mijn overtuiging werd dat ik niets anders doe dan elementen in mijn verhaal met elkaar verbinden. Schrijven bestaat voor mij uit het zoeken naar manieren om verhaallijnen, ideeën, thema’s, beelden bij elkaar te brengen. Ik spreek liever van ‘vindingrijkheid’, als me dat gelukt is. Of: ‘volharding’. Want het is vaak een kwestie van niet opgeven, als het moeilijk is om die eenheid in je verhaal aan te brengen.

Diepgang in je verhaal komt voort uit samenhang
Doorzetten, mogelijkheden aftasten. Dat klinkt heel wat minder sexy dan fantaseren, ben ik bang. Wat veel mensen voor fantasie houden, is in mijn ogen eerder: met losse flodders schieten. In het wilde weg ideeën neerpennen. Maar hoe zou zo’n werkwijze ooit een goed boek kunnen opleveren? Diepgang komt voort uit samenhang. De lezer wil het idee hebben dat alles in jouw boek met alles te maken heeft. Anders had het wel in een ander boek gestaan.

Fantasie maakt het schrijven moeilijker
Je te veel laten leiden door je ‘fantasie’ (in de lichtzinnige, romantisch gekleurde opvatting van het woord) kan je voor grote dilemma’s stellen. Want hoe gemakkelijker je de scènes en plotwendingen uit de lucht plukt, hoe moeilijker je het jezelf maakt om die uiteindelijk naar elkaar toe te schrijven.

De schrijver is een ouwe koppelaarster
Verzucht jij wel eens: ‘had ik maar wat meer fantasie’, bedenk dan: niemand heeft fantasie. Oké, waar sommigen goed in zijn, is koppelen. Zie je verhaal als een vriendenkring en jezelf als een ouwe koppelaarster. Je weet precies wie goed bij elkaar zouden passen. En dan moet je slim zijn om die twee ook te laten inzien dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Je nodigt ze tegelijkertijd te eten uit. Of dat je afspreekt in de kroeg en, kijk nou, daar heb je Sandra ook, is dat niet gezellig, Evert?

Kom op, geef toe dat je ervan geniet.

Hoe werkt schrijven bij jou?
Heb jij fantasie? Hoe kom je tot ideeën? Ik kan wel doen alsof ik de waarheid in pacht heb, maar waar het op neerkomt is dit: iedereen heeft zijn/haar eigen schrijfproces. Je kunt hoogstens schrijfmanieren van elkaar herkennen. En daar je voordeel mee doen.

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)