Het lijkt een ABC-tje: als je wat wilt verdienen aan je boek, geef het dan zelf uit. Een schrijver die bij een uitgeverij zijn boek publiceert, ontvangt slechts 10% van de netto verkoopprijs. Doe je het in eigen beheer, dan kun je al gauw de helft of meer overhouden. Tel uit je winst. Toch?
Dief van eigen portemonnee
Op het eerste gezicht vraag je je af waarom al die auteurs een dief van hun eigen portemonnee willen zijn. Maar als je verder kijkt, dan blijkt er wel wat meer over te zeggen.
Dat wist ik natuurlijk wel, maar dat ondervind ik op dit moment weer in volle hevigheid, nu ik bezig ben met de drukproeven voor mijn novelle ‘Valversnelling’. Dit boek laat ik via Pumbo in eigen beheer printen. Tijdens Schrijf!2015, op 10 januari, zal ik het boek presenteren en verkopen.
Geld op de bank hebben
Een eigen boek uitgeven is niet zo simpel als het lijkt. Om te beginnen moet je geld op de bank hebben om te investeren. Een uitgeverij kan gemakkelijk een paar duizend euro vrij maken voor een flinke eerste druk van jouw boek. Als particulier gaat dat wat minder gemakkelijk. Bovendien is het risico ineens ook voor de schrijver.
Ik breek me het hoofd: hoe veel exemplaren wil ik hebben? Stel: ik laat er honderd drukken, maar ik verkoop er maar vijftig, dan speel ik op z’n best quitte. Hoe veel dozen met boeken zullen er in Nederlandse schuren en rommelkamers opgestapeld staan?
Logistieke rompslomp
En dan is er natuurlijk het netwerk dat een uitgeverij heeft. Boekwinkels, krantenredacties, literaire festivals… de contacten van een uitgever maken het gemakkelijk om aandacht voor je boek te genereren.
Plus dat alle logistiek goed geregeld is. De vrachtwagen brengt een stapel van je boeken naar de winkel. De winkel vertrouwt de uitgeverij en besluit jouw roman een mooi plekje op de boekentafel te geven. Als er een exemplaar verkocht wordt, regelt de winkelier met de uitgever dat jij netjes betaald krijgt.
Ieder heeft zijn eigen talent. En een talent om te schrijven is niet hetzelfde als het talent om een boek aan de man te brengen. Of het talent om handige contacten in het boekenwereldje te verzamelen.
Mooie foto voor de achterflap
Daarbij komt nog eens dat de redactie van de uitgeverij onmisbaar werk levert bij het tot stand komen van je boek. Meerdere redacteurs lezen de tekst, geven commentaar, corrigeren op taalniveau. Vormgevers verzorgen het binnenwerk en omslag. Een professionele fotograaf maakt een mooi portret van je voor op de achterflap. Wil je dat allemaal zelf bekostigen, dan ben je gauw een paar honderd euro kwijt.
Ik heb de kosten voor dat alles laag gehouden door correctoren een wederdienst aan te bieden. Ik weet dat het verleidelijk voor je is om een correctieronde door een professionele redacteur over te slaan. Je kunt immers wel geld blijven investeren.
Maar toch wil ik erop aandringen: doe het! Je zult merken dat zo iemand er allerlei fouten uit haalt, die je zelf over het hoofd hebt gezien. Je krijgt er spijt van als je een boek vol fouten moet gaan verspreiden. Ik heb bijvoorbeeld erg veel gehad aan het redactiewerk van Rob Steijger, die mijn novelle heeft gecontroleerd op stijl- en grammaticafouten.
De waarde van zelf uitgeven
Nee, als ik mijn schrijfproject Valversnelling had uitgevoerd om er geld mee te verdienen, dan zou het geen handige stap geweest zijn om het boek in eigen beheer uit te geven. Maar het is wel praktisch en snel. En ik ben totaal onafhankelijk in mijn beslissingen. Het is leuk om het eens op deze manier te doen. En geld, ach… dat komt dan later wel een keer.
Wil je boek uitgeven in eigen beheer of via een ‘gewone’ uitgeverij? Waarom? Laat een reactie achter!
David Mulder
Laatste berichten van David Mulder (toon alles)
- Hoe je hoofdstukken schrijft die zinderen - 12 mei 2021
- Hoe schrijf je over jouw eigen leven? - 1 februari 2021
- Vier tips om meer te schrijven in minder tijd - 22 juli 2020
Hallo David,
Er bestaan in de uitgeverijwereld inmiddels ook tussenvormen waarbij de auteur investeert maar ook veel terugverdient. Ik geef bijvoorbeeld boeken uit voor coaches, trainers en consultants die snappen dat een boek een erg goed visitekaartje is. Zij investeren, ik zorg dat het goed komt en dat het boek wordt verkocht, de auteur krijgt al gauw 40 procent van de winkelprijs per verkocht boek (de rest gaat naar de boekhandel en een beetje naar de uitgever).
Ik ben het helemaal met je eens dat je als auteur doorgaans andere dingen te doen hebt dan uitgeven, en dus is het handig om een uitgever voor je te laten werken. En als je de uitgever daarvoor betaalt, dan zegt deze ook niet meer zo vaak nee :-).
Dag,
Ik heb een methode voor (liefdes) relatieverbetering ontwikkeld. Zou dat graag vervatten in een boekje dat de titel zou moeten dragen ” Mijn partner mijn klant?
Kun je een indicatie geven van de intiele investering die vereist is?
Met vriendelijke groeten,
Ingo
Hallo David,
Kun je mij iets zeggen, wat de prijzen zijn om je
boek te redigeren. Ik hoor schrikbarende bedragen.
Kun jij mij een indicatie geven?
Hartelijk dank, groeten uit Portugal. Harmanna
Hoi, Mijn eerste boek ligt klaar voor de proefdruk,maar ik wil een mooie cover maken, de foto voor de cover stat voor Dinsdag gepland. Tot nu toe heb ik heel veel aan vrienden diensten gehad, via boek platforms heb ik proeflezers gezocht zowel binnen als buiten mijn doelgroep. Ik heb een kinderboek geschreven voor de leeftijd vanaf acht- negen jaar.
Tot nu toe alleen maar goede commentaren gehad. Er zaten inderdaad heel wat fouten in en iedere proeflezer gaf me waardevolle tips. De meeste tips kreeg ik toch van de kinderen die het lazen. Daarna heb ik met een vriendin die lerares is de taalfouten er zoveel mogelijk uitgehaald. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een bekendheid hier uit de buurt aangeschreven via Facebook met de vraag of hij het niet wilde lezen om me verder te helpen. Hij zit vaker in het pannel van de wereld draait door en praat dan over boeken. Nou dat was echt super hij had nog echt hele goede tips en die heb ik dus uitgevoerd, toen het naar een uitgever gestuurd, het is een gedeeltelijk in eigenbeheer en gedeelte lijk uitgever. Hij heeft het gelezen en was enthousiast dus hij heeft nogmaals taaltechnisch gekeken en hij vond geen fouten meer in de verhaallijn. Dinsdag maak ik met een vriendin de foto s ze heeft verschillende foto cursussen gedaan en wilde me heel graag helpen. De modelletjes zijn gezocht en de afspraak is gepland. Zodra deze klaar is kan de proefdruk van Missie P eindelijk gemaakt worden. Het was best veel werk maar ontzettend leuk om te doen. Verdienen dat vind ik niet zo belangrijk als ik uit alle kosten kom ben ik tevreden.
Verder vind ik het erg belangrijk dat kinderen lezen en met plezier lezen, hun hele leven plukken ze hier de vruchten van.
groetjes Christel