Zelf je boek uitgeven: dit verdien je eraan - Boekschrijven.nl

Het lijkt een ABC-tje: als je wat wilt verdienen aan je boek, geef het dan zelf uit. Een schrijver die bij een uitgeverij zijn boek publiceert, ontvangt slechts 10% van de netto verkoopprijs. Doe je het in eigen beheer, dan kun je al gauw de helft of meer overhouden. Tel uit je winst. Toch?

zelf boek uitgevenDief van eigen portemonnee

Op het eerste gezicht vraag je je af waarom al die auteurs een dief van hun eigen portemonnee willen zijn. Maar als je verder kijkt, dan blijkt er wel wat meer over te zeggen.

Dat wist ik natuurlijk wel, maar dat ondervind ik op dit moment weer in volle hevigheid, nu ik bezig ben met de drukproeven voor mijn novelle ‘Valversnelling’. Dit boek laat ik via Pumbo in eigen beheer printen. Tijdens Schrijf!2015, op 10 januari, zal ik het boek presenteren en verkopen.

Geld op de bank hebben

Een eigen boek uitgeven is niet zo simpel als het lijkt. Om te beginnen moet je geld op de bank hebben om te investeren. Een uitgeverij kan gemakkelijk een paar duizend euro vrij maken voor een flinke eerste druk van jouw boek. Als particulier gaat dat wat minder gemakkelijk. Bovendien is het risico ineens ook voor de schrijver.

Ik breek me het hoofd: hoe veel exemplaren wil ik hebben? Stel: ik laat er honderd drukken, maar ik verkoop er maar vijftig, dan speel ik op z’n best quitte. Hoe veel dozen met boeken zullen er in Nederlandse schuren en rommelkamers opgestapeld staan?

Logistieke rompslomp

En dan is er natuurlijk het netwerk dat een uitgeverij heeft. Boekwinkels, krantenredacties, literaire festivals… de contacten van een uitgever maken het gemakkelijk om aandacht voor je boek te genereren.

Plus dat alle logistiek goed geregeld is. De vrachtwagen brengt een stapel van je boeken naar de winkel. De winkel vertrouwt de uitgeverij en besluit jouw roman een mooi plekje op de boekentafel te geven. Als er een exemplaar verkocht wordt, regelt de winkelier met de uitgever dat jij netjes betaald krijgt.

Ieder heeft zijn eigen talent. En een talent om te schrijven is niet hetzelfde als het talent om een boek aan de man te brengen. Of het talent om handige contacten in het boekenwereldje te verzamelen.

Mooie foto voor de achterflap

Daarbij komt nog eens dat de redactie van de uitgeverij onmisbaar werk levert bij het tot stand komen van je boek. Meerdere redacteurs lezen de tekst, geven commentaar, corrigeren op taalniveau. Vormgevers verzorgen het binnenwerk en omslag. Een professionele fotograaf maakt een mooi portret van je voor op de achterflap. Wil je dat allemaal zelf bekostigen, dan ben je gauw een paar honderd euro kwijt.

Ik heb de kosten voor dat alles laag gehouden door correctoren een wederdienst aan te bieden. Ik weet dat het verleidelijk voor je is om een correctieronde door een professionele redacteur over te slaan. Je kunt immers wel geld blijven investeren.

Maar toch wil ik erop aandringen: doe het! Je zult merken dat zo iemand er allerlei fouten uit haalt, die je zelf over het hoofd hebt gezien. Je krijgt er spijt van als je een boek vol fouten moet gaan verspreiden. Ik heb bijvoorbeeld erg veel gehad aan het redactiewerk van Rob Steijger, die mijn novelle heeft gecontroleerd op stijl- en grammaticafouten.

De waarde van zelf uitgeven

Nee, als ik mijn schrijfproject Valversnelling had uitgevoerd om er geld mee te verdienen, dan zou het geen handige stap geweest zijn om het boek in eigen beheer uit te geven. Maar het is wel praktisch en snel. En ik ben totaal onafhankelijk in mijn beslissingen. Het is leuk om het eens op deze manier te doen. En geld, ach… dat komt dan later wel een keer.

Wil je boek uitgeven in eigen beheer of via een ‘gewone’ uitgeverij? Waarom? Laat een reactie achter!

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)