Waargebeurd verhaal opschrijven

Er zijn mensen die heftige dingen meemaken.

Een serie ongelukken achter elkaar. Of keer op keer bedonderd worden.

Als ze hun verhaal vertellen, valt bij de toehoorders de mond open. Logisch dat de verteller denkt: hier zit een boek in.

Het is goed om te bedenken dat een verhaal aan de koffietafel aan andere regels moet gehoorzamen dan een geschreven verhaal.

Om te beginnen zijn je kennissen vaak geschokt en verrast dat zoiets werkelijk gebeurd is. Een lezer van een boek is dat vaak niet. Hij verwacht namelijk dat er bijzondere dingen in het boek voorvallen. Anders zou er geen boek over geschreven zijn, toch?

Hard werken

verhaal verfilmbaarAls je een boek schrijft, moet je dus hard werken om je lezer geïnteresseerd te houden. Maar dat is geen kwestie van zo veel mogelijk spannende gebeurtenissen achter elkaar plakken.

Het vraagt van je dat je de betekenisvolle scènes op de juiste plaats in het boek zet. Het vraagt ook van je dat je plotwendingen brengt die de lezer weer met frisse moed doen verder lezen.

Het echte leven voorziet maar mondjesmaat in dat soort wendingen. Altijd hebben we ons aangeboren talent tot vertellen nodig om een gebeurtenis tot een boeiend verhaal te maken. We laten stukjes weg. We houden informatie achter tot er een moment komt dat we die met veel grotere impact kunnen presenteren. Je doet de hele dag niets anders.

De literatuurbehandeling

Dus doe dat ook als je je boek schrijft. Wees je ervan bewust dat het niet genoeg is om je ervaringen klakkeloos over te schrijven. Ze hebben een behandeling nodig. Anders zou schrijven ook wel heel gemakkelijk zijn, toch? Beschouw de werkelijkheid als ruw materiaal. En daarmee ga je aan de slag.

Is het verfilmbaar?

Soms maken mensen zulke bijzondere dingen mee, dat een filmer het verhaal op het doek wil brengen. Vaak raken die mensen gefrustreerd als ze zien wat er uiteindelijk van gemaakt is. ‘Zo was het helemaal niet!’ roepen ze uit. ‘Ze hebben er van alles bij gehaald!’

Tja, dat zijn de wetten van entertainment, of van kunst, zo je wilt. De kunstenaar heeft maling aan de werkelijkheid. Het enige dat haar interesseert is het verhaal dat zij wil vertellen.

En hoe breng jij je waargebeurde verhaal op papier? Waar kom je erachter dat de werkelijkheid zich niet houdt aan dramatische wetten? Laat ’t mij hieronder weten!

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)