Wanneer is je boek klaar voor een uitgever?

Er is een verhaal bekend over een Franse 19e eeuwse uitgever, die inbrak in het huis van zijn auteur, om gedichten te stelen. Die dichter bleef maar verbeteringen aanbrengen en kwam nooit op het punt dat hij ze klaar voor publicatie vond. Dus nam de uitgever het heft in handen, zodat hij de poëzie kon uitbrengen.

Herkenbaar? Ben jij ook zo iemand die maar blijft schaven aan de tekst, voordat je die ook maar aan een ander laat lezen?

De een is daar gemakkelijker in dan de ander. Ikzelf kan een tekst schrijven en die meteen de volgende dag aan een vriend voorleggen voor commentaar. Dan zeg ik er wel bij dat het een ‘ruwe versie’ is, waarmee ik mezelf voldoende indek.

Potentie is belangrijker dan perfectie

eigen boek schrijvenWanneer is je manuscript klaar om naar een uitgeverij te sturen? Is het ooit af?

Zeker aan het begin van je schrijverschap ontwikkel je jezelf elke dag weer. Dus kun je het moment van opsturen steeds weer een dag opschuiven, want het kan altijd beter.

Er komt een moment waarop je moet zeggen: dit is het niveau dat ik nu heb. En dan moet het op de bus.

Een redacteur neemt in zijn beoordeling mee dat de schrijver zich zal blijven verbeteren. Hij verlangt geen perfect manuscript. Er moet uit blijken dat er potentie is. Dat is wat telt.

Wek interesse met de eerste pagina’s

Waar je in ieder geval voor moet zorgen, is dat je de aandacht trekt, met een verzorgde tekst. Overzichtelijk en netjes qua opmaak. Geen spellings- of grammaticafouten.

Ik raad je aan om je tekst te laten redigeren, voordat je hem opstuurt. Er zijn zo veel foutjes waar je overheen kunt lezen. Misschien hoef je niet je hele tekst te laten corrigeren, maar in ieder geval de begeleidende brief en de eerste vijf pagina’s van je boek.

Je kunt ervoor kiezen om je vooral te concentreren op de eerste hoofdstukken. Zodra je die geperfectioneerd hebt, kun je ze opsturen. Het is toch maar zelden dat een redacteur een heel manuscript leest. Dus met die eerste pagina’s kun je de interesse wekken. Als het in de smaak valt, zullen ze je zeker bellen om te vragen of ze de rest ook mogen lezen. En dat kan voor jou een extra motivatie zijn om door te schrijven…

Stuur iets naar een literair tijdschrift

Een andere strategie is, om een fragment uit je boek om te vormen tot een kort verhaal. Dit kun je sturen naar een literair tijdschrift en afwachten of ze het plaatsen.

Het kan een graadmeter zijn om erachter te komen of je op de goede weg bent. En stel dat ze je stuk opnemen: redacteuren van uitgeverijen lezen deze tijdschriften met aandacht, want ze zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Misschien word je zo wel ontdekt!

Wat zijn jouw ervaringen? Heb je extra tips? Deel ze hier met je mede schrijvers.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)