In 4 stappen een beter manuscript schrijven

Handen wassen voordat je de afgedrukte tekst uit de printer haalt. Voorzichtig de papieren rechtop op het tafelblad laten neerkomen, zodat er een mooi, strak pakket ontstaat. En dan langzaam de stapel in de envelop met bubbelplastic schuiven.

Je manuscript is af. En nu is dit je dierbaarste bezit. Het representeert een gigantische hoeveelheid arbeid, aandacht, liefde, opoffering… Je staat met meer dan een pak papier in je handen; het is een deel van jezelf.

Om plezier te houden in het schrijven en resultaten te boeken kunnen we je één belangrijke tip meegeven: werk in stappen! Wij hebben alle stappen om een boek te schrijven voor je op een rij gezet in onze schrijfcursus, zodat jij de handvatten hebt om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Klik hier voor meer informatie. 

1) Manuscript schrijven is als bouwen aan een huis

Je wilt een uitgever overtuigen van de kwaliteit van je werk. Dan komt daar natuurlijk meer bij kijken dan zorgen dat je geen koffievlekken in de kantlijn hebt. Het gaat om de tekst. Die moet staan als een huis.

Maar ook een huis wordt in fases opgebouwd. Als je na twee maanden op de bouwplaats gaat kijken, kun je je nauwelijks voorstellen dat dat staketsel, met die hopen puin eromheen, iets bewoonbaars gaat opleveren.

Zo kun je je tijdens het schrijven soms afvagen wie zich in godsnaam zou willen verdiepen in die tekst van jou. Het lijkt een warboel van losse passages, vooruitblikken en flashbacks.

2) Blijf vertrouwen houden in jezelf

Maar heb vertrouwen. Soms weet je tijdens het schrijven niet hoe je de tekstuele problemen gaat oplossen. Als je daarvan in paniek raakt, kan het je overkomen dat je gaat vermijden om aan je verhaal te schrijven. Geconfronteerd worden met je eigen onvermogen is altijd vervelend. Maar je zult merken: door verder te werken breng je jezelf steeds dichter bij het punt dat je de oplossing wél ziet.

3) Meerdere persoonlijkheden in een schrijver

Ophouden met schrijven is wel de slechtste dienst die je jezelf kunt bewijzen, als je vast zit. Bedenk: je grootste inspirator… ben je zelf.

Je zou kunnen zeggen dat er tijdens het schrijven meerdere persoonlijkheden in je huizen. En dat die elkaar kunnen helpen. De plotbewaker ziet er bijvoorbeeld geen heil meer in. Dan is er de dialoogmeester die vol goede moed wat personages tegen elkaar laat praten. En kijk aan: ze zeggen dingen tegen elkaar die de plotbewaker op een idee brengen.

Zo kan de stijlbeheerder, als de hele schrijfploeg bij de pakken neerzit, besluiten om eens een paar passages te verplaatsen. En door het gerommel en de plotselinge lichtinval, schrikt de chef spanning wakker en ziet hij ineens wat hij moet doen.

4) Neem je verantwoordelijkheid

Een manuscript schrijft zichzelf niet. Jij hebt de verantwoordelijkheid. En je moet jezelf het vertrouwen geven dat bij die verantwoordelijkheid past.

Ook al zie je soms niet hoe je verder moet, blijf erin geloven dat je het op den duur wel zult zien. Op de vloer van jouw manuscript zijn vele werknemers actief. Aan jou de opdracht om steeds de juiste functionaris aan het werk te zetten.

Om plezier te houden in het schrijven en resultaten te boeken kunnen we je één belangrijke tip meegeven: werk in stappen! Wij hebben alle stappen om een boek te schrijven voor je op een rij gezet in onze schrijfcursus, zodat jij de handvatten hebt om te beginnen óf door te gaan met jouw meesterwerk! Klik hier voor meer informatie. 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)