Vijf manieren om je verhaal om zeep te helpen - Boekschrijven.nl

‘Wielrennen is een sport van verliezen,’ hoorde ik een ploegleider op tv zeggen. ‘En heel af en toe win je een keer.’ Zo is het ook als je begint met schrijven. De keren dat je de plank mis slaat zijn veruit in de meerderheid. En heel soms schrijf je een alinea waarmee je de spijker op z’n kop slaat.

Na veel oefenen zul je merken dat die voltreffers steeds vaker voorkomen. Maar dan zul je wel eerst de volgende fouten uitentreuren gemaakt moeten hebben: de top vijf van manieren om je tekst om zeep te helpen.

fout verhaalidee1. Je houdt de tekst voor jezelf

Dé manier om te zorgen dat je blinde vlekken blinde vlekken blijven, is door je teksten voor eigen gebruik te schrijven. Zeker niet aan anderen laten zien. Je kunt je verhaal zelf keer op keer lezen en nog over het hoofd zien dat het eigenlijk ongeloofwaardig, saai of rommelig is.

2. Je zorgt voor harmonie in je verhaal

Als je er zeker van wilt zijn dat de lezer jouw verhaal na vijf bladzijden aan de kant legt, hou het dan vooral gezellig. Laat je personages veel lachen, prachtige liefde ervaren en succesvol zijn. Heel fijn voor de mensen in je boek; een ramp voor degenen die het moeten lezen. Jouw publiek wil spanning. Hoe krijg je spanning? Door problemen.

3. Je wilt het in één keer goed doen

Als je echt broddelwerk wilt afleveren, dan is het volgende adagium misschien wel wat voor jou: ‘Niets meer aan doen’. Gewoon die tekst in één streek op het papier zetten en klaar. Vertrouw op je talent en op de ‘flow’ waarin je het stuk schreef. Dan kun je er vanuit gaan de zinnen kreupel zijn en dat de samenhang met de rest van de tekst ver te zoeken is.

4. Je wacht op inspiratie

Wachten. Dat staat je te doen. Gewoon wachten tot alles helemaal goed voelt en je ineens overspoeld wordt door die golf van inspiratie. Dat verrukkelijke moment waarop het voelt alsof de woorden je door de lieve God zelf worden ingefluisterd. Wacht daarop. Een prima recept om ervoor te zorgen dat je verhaal nooit af komt.

5. Je blijft autonoom

Laat je vooral niet beïnvloeden. Dus geen andere schrijvers lezen en als je dat al doet, steek er dan pertinent niets van op. Vermijd ook schrijfclubjes en cursussen. Voor je het weet brengen ze je daar op ideeën en ga je aan de slag met zaken als stijl, structuur en wat al niet meer.

Er zijn talloze manieren om een verhaalidee te verprutsen. Deze blogpost is te kort om ze allemaal op te sommen. Weet je nog meer methodes om de mist in te gaan? Misschien wel uit eigen ervaring? Deel ze hier met je collega-schrijvers van Boekschrijven.nl.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)