Als je vastzit in je verhaal: praat erover, zoek gelijkgestemden - Boekschrijven.nl

Het is soms een lijdensweg om in een paar zinnen uit te leggen waar je verhaal over gaat. Zonder de kleurigheid van dialogen, beeldende scènes en aantrekkelijke decors, verval je al snel in een en-toen-en-toen opsomming. Je hoort jezelf praten en je denkt: wat is dit slecht. Maar toch… het is echt goed om met anderen te overleggen. Zeker als je vastloopt, kan dat de methode zijn om jezelf weer op gang te helpen.

Als je een verhaal schrijft, kom je tal van problemen tegen. Soms kom je erachter dat je personage een beslissing neemt, die ongeloofwaardig is. Maar ondertussen heb je de voortgang van het plot wel gebaseerd op die beslissing. Je krijgt maar niet bedacht hoe je ervoor kunt zorgen dat de lezer deze wending zal slikken.

Niet laten versloffen
Om te voorkomen dat je eindeloos blijft wachten totdat het geniale idee in je brein omhoog borrelt, kun je beter in actie komen. Want hoe langer je werk stil ligt, hoe groter de kans wordt dat je de draad niet meer oppakt. In je hoofd wordt de hobbel die je moet nemen steeds onoverkomelijker. Je krijgt een idee voor een nieuw verhaal! Ja, dit wordt het helemaal! En je begint aan iets anders.

Zoek een luisterend oor
Maar luister: zo kun je aan de gang blijven. Pak de telefoon en vraag een vriend of je een uurtje tegen hem aan mag kletsen over je verhaal. Nee, die vriend hoeft het niet voor je op te lossen; hij moet alleen maar kunnen luisteren. Want op het moment dat je de aard van je probleem hardop tegen iemand uitspreekt, begint er al iets te verschuiven.

Ken je dat? Dat je iemand om raad vraagt en dat je tijdens het formuleren van je vraag jezelf onderbreekt en zegt: ‘wacht eens even. Misschien kan ik wel…’

Als ik in huis mijn sleutels kwijt ben, kan ik soms wel een kwartier lopen zoeken. En vaak roep ik uiteindelijk: ‘Lieverd, weet jij misschien waar mijn… O, hier liggen ze!’

Grip krijgen op je verhaal
Maar je gesprekspartner hoeft niet alleen als luisterpaal te dienen. Je kunt daadwerkelijk in gesprek gaan. Je vriend zal vragen stellen. En als je een antwoord formuleert, merk je soms al waar de schoen wringt. Hardop vertellen over wat zich in je verhaal afspeelt is een geweldige manier om er meer grip op te krijgen.

‘Sparren’
Ikzelf werk graag samen met een redacteur, als ik werk aan een boek of een serie. Soms bel ik tijdens het schrijven, om een beetje te sparren. Gewoon wat praten over de keuzes die ik moet maken, of over een twijfel die ik heb. Meestal ben ik zelf degene die met een goed idee komt, waarmee ik verder kan. Maar ik had de ander wel nodig om tot dat punt te komen.

En ja: ik ken dat gevoel. Je wilt niet in de openbaarheid treden met je onmacht, met je twijfel. Je bent toch sterk geneigd om te denken dat een béétje schrijver het voor elkaar moet krijgen om zijn eigen boek weer vlot te trekken. Maar over die weerstand moet je je heen zetten. Als het serieus jouw droom is om je boek te schrijven, doe dan alles wat ervoor nodig is om dat doel te bereiken.

Tip: kom naar het Selfpublishing Event op 22 juni in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Hier ontmoet je collega schrijvers, vakgenoten en wordt je door verschillende sprekers geïnspireerd en geïnformeerd naar de volgende stap: de publicatie van jouw boek! Klik hier voor meer informatie en het bestellen van een ticket >>

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)