Training schrijven: dwergen op schouders van reuzen

Alles wat je wilt leren, moet je oefenen. daar zijn de meesten het over eens. Koop je een viool; reken op een flink aantal studie uren voordat je een acceptabel geluid produceert. Ga je op tennis, dan zoek je een trainer die je de fijne kneepjes bijbrengt.

Opvallend, in dit verband, de uitspraak: ‘ik wilde altijd al een boek schrijven en nu heb ik besloten om het ook te gaan doen’. Pardon, een boek schrijven? Vanuit het niets? Zou je niet beter eerst beginnen met iets behapbaarders? Een kort verhaal, een artikel?

Alles is mogelijk

En ten tweede, zou je er dan geen goed aan doen om een kundig persoon daarnaar te laten kijken? Wie weet wat voor gouden tips die voor je in petto heeft. Voordat je die vuistdikke roman bij elkaar gaat schrijven, is het raadzaam om advies in te winnen. Anders loop je de kans om vier jaar lang op de verkeerde weg te blijven doorjakkeren, zonder dat je het zelf weet.

Dingen niet kunnen, dat is niet je grootste probleem. Wat vervelender is: iets niet kunnen, maar onwetend zijn dat je het niet kunt. Daar zit hem het grote voordeel van een schrijfleraar. Hij of zij maakt je bewust van je zwakke punten.

Enthousiast aan de slag

training schrijvenDe leraren zitten overal. Je moet ze alleen zo gek krijgen dat ze je ook willen helpen.

Een flinke dosis enthousiasme, daar zijn ervaren schrijvers doorgaans gevoelig voor. Ook zij stonden ooit aan het begin van hun schrijfloopbaan. Ook zij waren maar al te gretig om nieuwe dingen te leren over de werking van tekst.

En als dat niet lukt, dan kun je altijd nog met wat bankbiljetten wapperen. Tegen betaling mag je je aansluiten bij allerlei groepen die zich bezig houden met schrijfonderwijs. Laat er een zoekmachine op los, en je computerscherm stroomt vol schrijftrainingen en schrijfcursussen.

Er staat een leraar voor de klas, die zich over je teksten buigt. Meestal weet zo iemand verdraaid verstandige opmerkingen te plaatsen. En anders zijn er wel mede cursisten, die zich roeren.

Gebruik oude wielen

Al met al is het zonde van je tijd om zelf het wiel te gaan uitvinden. Wij zijn dwergen op schouders van reuzen. Je doet je voordeel met datgene dat al bekend is. Een training in schrijven, dat is jouw vertrekpunt om een eigen weg te kiezen.

Want natuurlijk is het wel de bedoeling dat je oorspronkelijke teksten schrijft. Het liefst iets dat nergens op lijkt. Maar je moet de basisprincipes eerst kennen, voordat je er op een effectieve manier vanaf kunt wijken.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)