Schrijven over seks: porno of literatuur? - Boekschrijven.nl

Natuurlijk schrijft bijna elke auteur over seks. Je kunt wel zeggen: ‘O, wat goedkoop’. En ik snap ook dat je zo denkt. Want het is gemakkelijk scoren met een paar flinke vrijpartijen in je boek. Net zoals een producent zijn frisdrank alleen maar vol hoeft te gooien met suiker, om te zorgen dat het aanslaat bij kinderen.

Maar kijk er eens zo naar: je wilt in je boek de belangrijke menselijke gevoelens over het voetlicht brengen. Je wilt je niet bezighouden met vrijblijvendheden en bagatellen. Dus daar ga je met je liefde, je dood, je vriendschap. Alles wat de mens emotioneel raakt, is geschikt materiaal om je verhaal mee te bouwen.

Dus waar maakt de doorsnee wereldburger zich zoal druk om, in het leven? Seks, jazeker. Het loopt stroef, maar je durft er niet over te praten. Het gaat als een speer, maar je vreest nu al het moment dat het saai wordt. Je wilt het, maar je hebt het niet. Je hebt het, maar je wilt meer. Je wilt niet, maar je denkt dat je moet. Je doet het, maar je vraagt je af waarom eigenlijk.

Waarom schrijven over seks?
Seks is een geweldig onderwerp. Schaamte, verlangen, macht, identiteit, grenzen, overgave… Moet ik nog even doorgaan? Al deze elementen hebben het in zich om drama te veroorzaken. En drama, daar doen we het voor.

Maar pas op. Soms ben je lekker aan zo’n scène bezig en raak je helemaal in de stemming. Dan kun je je doel voorbij schieten. Want het is niet jouw taak om de lezer op te winden. Dat zal vast regelmatig voorkomen. En dat is ook prima. Maar het is niet jouw primaire doel. Dat is namelijk: iets duidelijk maken over je personage, of over je thema. Je maakt je tekst betekenisvol.

Een schrijver kan niet zonder ellende
Zoals je me wel vaker hebt horen verkondigen, heb je vooral narigheid nodig om de lezer zo ver te krijgen dat hij zich verbindt met je verhaal. Hij wil weten hoe die problemen zo gekomen zijn en hoe de hoofdpersoon daaraan zal proberen te ontsnappen. Als jouw belangrijkste personage (laten we zeggen: Eefje) keer op keer heerlijk ligt te vrijen met de mooiste kerels en het ene orgasme na het andere krijgt, dan is dat mooi voor haar. Maar de lezer denkt: where’s the problem?

Voert Eefje de handelingen wezenloos en afgestompt uit, of zijn de verhoudingen zoek, dan begint de lezer na te denken. ‘Wat zegt dit mij? Waarom doet ze zo?’

Er is niets mis met pure seksverhalen die alleen maar lustopwekkend zijn. Alleen: ze zijn allemaal inwisselbaar. Je zult er een week later niet meer aan terugdenken. En dat is toch wat jij wilt, als iemand je boek uit heeft? Dat het verhaal nog wat langer in zijn gedachten blijft rondspelen?

Schrijftip: maak het opmerkelijk
Kijk eens hoe je jouw seksueel getinte passages opmerkelijk kunt maken. Voeg iets toe wat verrassend is. Probeer de zinnen en woorden te vermijden waar al zoveel schrijvers zich van bediend hebben.

Scènes die bijblijven
De hoofdpersoon in een boek van Charles Bukowski ligt met een vrouw te seksen en moet steeds de honden van het bed af trappen. In Less than zero, van Brett Easton Ellis, trekt het personage zich voortdurend af boven de prullenbak. Als hij seks heeft met een meisje, dan loopt het er steeds op uit dat ze beide zichzelf masturberen. Dat zijn voorbeelden van stukken waar ik om moest lachen, of die ik pijnlijk vond. Feit is dat ze me moeiteloos te binnen schieten, ook al is het twintig jaar geleden dat ik die boeken las.

Schrijf jij graag over seks? En waarom? Wat wil je ermee bereiken? Of waarom niet? Wat vind je er moeilijk aan?

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)