Professioneel schrijven: durf geld voor teksten te vragen

Op de wereld moeten volgens mij wel een paar miljoen professionele schrijvers rondlopen. In de stad kun je je hoofd in een willekeurige richting draaien: je zult altijd een stuk tekst binnen je blikveld vinden. Reclame: ‘met de wilde frisheid van limoenen’. Verkeersborden: ‘dus niet brommen’.

professioneel schrijvenElke keer als ik mijn glas naar de glasbak breng, verbaas ik me over de term ‘wit glas’. Daarmee wordt bedoeld: kleurloos, doorzichtig glas.

Ik stel me voor dat er een groep zeer kundige mensen zich gebogen heeft over de benaming. De kundige mensen hebben kennelijk besloten dat ‘kleurloos glas’ niet duidelijk genoeg was. Dus plakten ze een inadequate aanduiding op de glasbak. En omdat die er al jaren prijkt, neem ik aan dat hij werkt.

Dat is schrijven in optima forma. Je vraagt je af hoe de lezers de tekst zullen interpreteren. Daarna zorg je dat ze voor zich zien wat jij wilt dat ze voor zich zien. Ook al heb je er een beschrijving voor nodig die, strikt genomen, foutief is. Dat is een moeilijke beslissing waar je rigoureus in moet zijn.

Concurrentie weerstaan

Overal is tekst. En waar tekst is, zijn schrijvers. Een groot deel van deze schrijvers heeft waarschijnlijk de wens om ooit eens een roman te schrijven. Net als jij. De concurrentie is moordend. Gelukkig weerhoudt dat je er niet van om het toch te proberen. Hulde daarvoor.

Hongerloontje

Maar als je die roman eenmaal geschreven hebt, wil dat nog niet zeggen dat je van de opbrengsten kunt rondkomen. Neem mij, ik heb drie romans en een kinderboek gepubliceerd, maar als ik van die royalty’s mijn maaltijden zou moeten bekostigen, kon ik elke avond spaghetti met ketchup naar binnen werken.

Zelf schrijfopdrachten creëren

Gelukkig zit de mensheid te springen om leesvoer. Er zijn dus volop kansen om met spannende schrijfsels je geld te verdienen. Je moet het echter wel zelf afdwingen. En het hoeft niet per se in boekvorm. Ik heb meerdere malen een aantal hoofdstukken van feuilletons (vervolgverhalen) naar redacties gestuurd. Ik vroeg dan of ze interesse hadden om in elk nieuw nummer een aflevering te plaatsen.

Soms was het antwoord ‘nee’, en had ik alle moeite voor niets gedaan. Maar als ze toehapten, verzekerde ik mezelf van wekelijkse, of maandelijkse inkomsten. En dat met lekker korte verhalen schrijven.

Tekst hergebruiken

Het voetbal feuilleton, dat ik voor de kidskrant van voetbalmaandblad Elf schreef, heb ik zelfs kunnen bundelen. Nadat de serie afgelopen was, verscheen het onder de titel Aartsrivalen bij uitgeverij De Fontein. Zo kon ik met dezelfde tekst opnieuw geld verdienen.

Kansen grijpen

Ik heb een aantal jaar gewerkt voor een plaatselijk huis-aan-huisblad. Ik schreef uiteenlopende stukken: interviews, nieuwsberichten, sfeerimpressies. Maar als kerstmis eraan kwam, dan leverde ik een kerstverhaal. Of toen we een speciale kinderpagina bedachten, schreef ik een spannend verhaal daarvoor. Als je de kans ziet om je proza te plaatsen: grijp hem.

Professioneel schrijven kan er op heel veel manieren uitzien. Heb het lef om je teksten onder de aandacht te brengen. En het lef om er geld voor te vragen.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

 

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)