Opleiding schrijven: je kan niet alles zelf

‘Ik ben echt van deze personages gaan houden’, jubelde een schrijfcursist tijdens de laatste les van een verhalencursus. Ze sloeg enthousiast op de stapel papier waarop de avonturen van haar hoofdpersonen waren uitgeprint.

Toen ze dat zei, voelde ik twee emoties tegelijkertijd. (Ah, denkt de oplettende student: dat geeft het personage diepte! Heel goed, je begint het te leren.) De eerste emotie was: vreugde. Elke keer ben ik verheugd als een cursist wordt gegrepen door de schoonheid van het schrijven. En helemaal als ze dat deelt met haar klasgenoten.

Pas op voor de valkuil

opleiding schrijven vermijd valkuilDaarnaast betreurde ik het dat ik dit enthousiasme moest temperen. Want: van je personages gaan houden is mooi, maar ook gevaarlijk. Ik moest de schrijfster vertellen dat de liefde voor deze fictieve mensen een valkuil is. Want waar je van houdt, dat wil je beschermen. Tegen problemen en tegenslag. En laten dat nu juist de ingrediënt zijn voor spanning in je verhaal.

Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. En ja, je personages zijn weerloos. Volkomen overgeleverd aan de wreedheid van de schrijver. ‘Geestelijk vader’, wordt een schrijver soms wel genoemd. Nou, dan toch een vader zoals die van Katadreuffe, in Bordewijks roman Karakter: hard en meedogenloos.

Een kritisch oog

Die lieve meneren en mevrouwen in je proza, die moeten het voor hun kiezen krijgen. En ik neem het je niet kwalijk als je dat eventjes over het hoofd had gezien. Er zijn zo veel dingen waar een beginnend schrijver op moet letten. Als je ergens behoefte aan hebt, dan is het wel: schrijfgenoten die kritisch naar je tekst kijken, en tegelijkertijd het beste ermee voor hebben.

Opleiding schrijven

Ziedaar, het grote argument om te beginnen aan een opleiding schrijven. Je krijgt een schrijfdocent tot je beschikking, die je erop attent maakt als je uit de bocht dreigt te vliegen. En er zijn andere deelnemers aan de opleiding schrijven, die je vertellen waarom ze bij de ene passage geboeid waren en bij de andere niet. Zulke stemmen kun je goed gebruiken bij het schrijven van je eigen boek.

En niet te vergeten: de enthousiasmerende werking van een wekelijkse samenkomst met gelijkgestemden. Mannen en vrouwen die dezelfde droom hebben als jij, namelijk: lezers weten te boeien met je woorden. Je kunt volledig geïnspireerd raken door iemand uit de groep, die met nieuw elan zijn verhaal heeft herschreven, en alle problemen met de spanning en de consistentie in één klap heeft opgelost.

En misschien heb jij wel een schrijfleraar nodig die je het volgende kan vertellen: dat je voor de personages in je boek moet zijn als een goede moeder voor haar kind: liefdevol, maar streng als het moet. Het is voor hun eigen bestwil.

Deel je inzichten

Welke inzichten heb jij opgedaan tijdens het volgen van een opleiding schrijven? Deel je ervaring met andere bezoekers van Boekschrijven.nl.

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)