Onderwerp boek schrijven? Schrijf over dat wat je kent!

Je wilt je eigen boek schrijven, maar je weet niet waarover.

Dat klinkt misschien vreemd, maar het overkomt veel schrijvers.

Net zoals er ook veel mensen zijn die willen reizen, maar niet weten waarheen. Je voelt de zin om te schrijven.  Je hebt misschien ook al schrijftijd vrij gemaakt, een schrijfplek gecreëerd. Maar dan – waar moet dat boek eigenlijk over gaan?

Schrijf de waarheid

Onderwerpen boek schrijven‘Je kan over alles schrijven, zolang je de waarheid maar vertelt.’

Dat schrijft Stephen King in zijn boek On writing.

En aan zijn boeken kan je zien dat hij daarmee niet bedoelt dat je je aan de werkelijkheid moet houden. Hij schrijft over zombies, geesten, buitenaardse wezens.

King heeft het over de echtheid van het verhaal, de personages. Over de echtheid van emoties, gedachten. Dit maakt je verhaal echt, en daarmee herkenbaar voor de lezer.

Schrijf over onderwerpen die jij kent

Schrijf dus over dat wat je kent. Over gevoelens die je kent. Over een plek die je goed kent. Of over werk dat je veel hebt gedaan. Begin dichtbij.

Ik herinner me het moment dat ik net klaar was met mijn eerste boek en zat te zinnen op een tweede. Ik wilde dolgraag weer in het schrijfproces duiken.

Maar ik wist niet waar ik over wilde schrijven. Waarop zou ik mijn passie loslaten? Welk verhaal had ik te vertellen? Ik bedacht de meeste ingewikkelde verhaallijnen en structuren. De meest exotische personages. Maar ik kreeg er geen grip op.

Ik had het al vaker gelezen en gehoord: schrijf over dat wat je kent. Maar ik vond dat saai. Het moest groots en meeslepend. Dramatisch en fantastisch. Wie wilde er nou een simpel, gewoon boek schrijven en lezen?

Gewone wereld wordt bijzondere wereld

Toch, omdat ik ten einde raad was, ging ik het proberen. Schrijven over iets dat dichtbij was. Dat was de zeilerswereld waarin ik ben opgegroeid. Moeiteloos zag ik het voor me. De geur van het wad, het geschreeuw van de meeuwen, het donkere ruim in het schip.

En omdat ik in deze wereld zo op mijn gemak was, ging het schrijven makkelijk. Kwamen er vanzelf verhaallijnen. En personages. Allemaal dichtbij, want ze waren gebaseerd op bestaande mensen. Maar toch waren ze anders, ze gingen op papier hun eigen gang.

Vanuit mijn bestaande wereld ontstond een nieuwe, fictieve wereld. Die nieuw was, maar ook bekend. En daardoor had ik er makkelijk vat op.

Vanuit die bekende wereld ontstond een nieuwe wereld. Eentje waarin ik thuis was, maar waar ik tegelijkertijd werd verrast door nieuwe verhalen, wendingen en personages.

Het onderwerp van je boek zoekt jou

Het boek begon zichzelf te schrijven. Daarmee wil ik zeggen: ik hoefde niet per se te bedenken waar ik over wilde schrijven. Ik begon gewoon met schrijven over het zeilen en er diende zich vanzelf verhalen aan.

Stephen King zegt dat de schrijver eigenlijk niet zijn materiaal stuurt, maar dat het werk, zijn onderwerp, naar hem toe komt.

Een verhaal heeft zijn eigen intelligentie. Zijn eigen wil. De kunst is om dit verhaal tot je te laten komen. En er niet al te hard naar op zoek te gaan.

Schrijvend vind je het onderwerp van jouw boek

Maar hoe doe je dat? ‘Een verhaal tot je laten komen.’

Begin dus bij dat wat je kent. En bij dat waar je van houdt. Schrijf over de dingen die je raken. Over je passies, je pijn, je verlangens, je kennis. Schrijf over dat wat recht voor je neus is, wat in je hart leeft en in je hoofd zit.

Denk er niet al te veel over na. Want de vraag waar je over wil schrijven, kan je vaak niet beantwoorden met je hoofd. Het gevaar is dat dan je een bedenksel krijgt, die niet authentiek is. Beantwoord de vraag met je pen.

Als je gaat schrijven, kan je ontdekken waar de energie in je schrijven zit. En ook waar geen energie in zit. Wacht niet tot het moment dat je kristalhelder weet waar je over wilt schrijven.

Jouw blik is uniek

Begin met schrijven en laat je verrassen. En vanuit je teksten dienen zich onderwerpen en verhalen aan. Ook al herken je het niet meteen als een verhaal, omdat het zo bekend is. En dus zo gewoon, en misschien wel saai, in jouw ogen. Denk je: wie zit hier nou op te wachten?

Maar wat in jouw ogen gewoon is, is in de ogen van iemand anders bijzonder. Niemand kijkt, denkt en schrijft zoals jij. Onthoud dat.

Schrijf over alles wat je kent, liefhebt en weet. En op een dag grijpt een onderwerp je bij de kladden.  En dan weet je – hierover wil ik een boek schrijven.

The following two tabs change content below.

Nanda Huneman

Als tiener had ik de vaste overtuiging dat schrijven zweverig was. En ik was al zo’n dromer! Mijn moeder noemde me een ‘luchtfietser’. Daarom leek het mij niet slim om mijn leven aan schrijven te wijden.

Laatste berichten van Nanda Huneman (toon alles)