Eigen boek uitgeven? Laat een ander het voor je doen!

Wil je je eigen boek uitgeven, dan is de simpelste manier: een uitgeverij vinden. Je kunt het natuurlijk zelf op de markt brengen, maar dat is een uiterste noodgreep. Bij uitgeverijen hebben ze alle praktische kennis: het boek opmaken, laten drukken en binden, afbeelding voor de kaft verzinnen, transport, publiciteit en ga zo maar door.

Dus tenzij je zelf bedreven bent in dat soort dingen, is het prettig als iemand anders het voor je regelt. Duidelijke rolverdeling: jij wilt een boek schrijven en zij willen het uitgeven.

Hoewel dat dus de simpelste manier is, wil het nog niet zeggen dat het daadwerkelijk simpel is. Want zie je manuscript maar eens onder de aandacht te brengen van een redacteur. Natuurlijk: als je het opstuurt zullen ze het lezen.

Maar om ervoor te zorgen dat deze medewerker niet na de eerste alinea afhaakt, moet je meteen flink wat laten zien.

Begeleidende brief

eigen boek uitgeven briefHet begint met de begeleidende brief. Hoe je het ook wendt of keert, het is al een proeve van bekwaamheid. Je biedt je verhaal aan en dat zul je op zo’n manier moeten doen, dat de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.

Maak er geen epistel van negen kantjes van, dat is niet wat ik bedoel. Maar als je erin slaagt de lezer enthousiast te maken om aan je verhaal te beginnen, dan roept dat de verwachting op. Wat je in de brief kunt, dat zul je in dat manuscript ook kunnen.

Vertel over de dilemma’s van je hoofdpersoon. Laat zien waarom juist dit boek een nieuw licht werpt op een al eeuwenoud en algemeen menselijk probleem. Stel je daarbij voor dat je een groepje kinderen in de ban moet houden van een spannend verhaal. Je wilt niet dat de aandacht wegvloeit.

Spanningsboog

In de begeleidende brief zit een spanningsboog, net als in je werk. Ook hier trek je alle literaire trucjes die je kent uit de kast. Wissel korte en lange zinnen af. Varieer ook in de ‘sfeer’ van de zinnen.

Daarmee bedoel ik: de lezer aanspreken, dan weer een beschouwende passage, wellicht een quote, met daarna een beschrijving van de benauwende hitte waarin je verhaal zich afspeelt… Nogmaals: maak je brief moet niet te lang. Maar hij mag ook onder geen beding standaard zijn.

Lekker maken

Heb je de redacteur lekker gemaakt om aan de tekst te beginnen, dan moet je het ook waarmaken. Bij voorkeur meteen in de eerste zin.

Het gevaar ligt op de loer dat je zo lang op die zin zit te ploeteren, dat hij gekunsteld en lelijk wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook is het niet noodzakelijk om te beginnen zoals Márquez soms doet, namelijk al in de eerste zin een blik vooruit werpen op het vervolg van het boek. Al is het wel mooi…

‘Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliana Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met ijs.’ (Uit: Honderd jaar eenzaamheid) In deze zin zijn we zowel aan het begin als aan het eind van het verhaal. We zijn voor het vuurpeloton en we zijn bij het ijs. We zijn bij de volwassen Aureliano en bij de jongen.

Een schrijver waarvan ik nu een boek lees, Jushua Ferris, begint zijn roman De naamlozen als volgt: ‘Het was een meedogenloze winter.’ Hier zitten we meteen midden in de hardvochtigheid. Kou. En bovendien geen mededogen. De tweede zin: ‘Vlijmende rukwinden vanaf de Hudson en East River.’

Geen werkwoord in deze zin. De stijl is zo staccato als het geluid van ijspegels die een voor een door kinderen afgebroken worden.

Niet in de prullenbak

Goed, ik zal niet net doen alsof je er na een goede brief en een beginzin al bent. Je hebt nog een paar honderd pagina’s voor de boeg om te laten zien wat je in je mars hebt.

Maar wat je hebt gewonnen is: welwillendheid. Je hebt de lezer het vertrouwen gegeven dat er iets te genieten gaat zijn. En dat kan goed van pas komen. Bij eventuele onvolkomenheden in het vervolg van je eigen boek, zal de beoordelaar niet meteen de print in de prullenbak gooien.

Ben jij benieuwd of jouw eerste zin in de smaak valt? Laat hem dan hier achter. Wij, en ook de andere lezers van deze blog, kunnen je een reactie geven…

[wave] Meer schrijftips? Vraag de gratis schrijfles aan.

The following two tabs change content below.

David Mulder

Ik geef schrijfles sinds 1999. En natuurlijk zit ik zelf een groot deel van de dag te tikken. Ik maak allerlei soorten teksten, maar de meeste energie steek ik in mijn romans.

Laatste berichten van David Mulder (toon alles)